thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
0 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

Składniki

  • 500 g mięsa na gulasz, pokrojonego w kostkę lub paski
  • 1 łyżeczki wywaru z TM lub 1 kostka rosołowa
  • ok 1400 g woda lub wywar z rosołu, (400g powinno być gorące)
  • Przyprawy, (1 łyżeczka pieprzu,1 łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka lubczyku, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej z TM)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • ok 80 g włoszczyzny, (pokrojona pietruszka, marchewka, por, seler)
  • 100 g cebuli szalotki, przekrojone na pół
  • 150 g cebuli, przekrojone na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • 200 g małych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki

WARIACJA

  • 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę lub
  • 200 g cukinii pokrojonej w kostkę

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek wraz z 150g cebuli, ustawiamy TM na 5 s/5. Zgarniamy składniki ze ścianek za pomocą kopystki. Wlewamy olej i dusimy 3min/Varoma/1.

     

    Pokrojone mięso solimy i obsmażamy na patelni do zrumienienia (będzie wtedy bardziej kruche i soczyste). Mięso dodajemy do naczynia razem z włoszczyzną i dolewamy 400g gorącego wywaru z rosołu lub wody. Dodajemy kostkę rosołową i dusimy 10min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /1.

     

    Następnie dodajemy przyprawy (oprócz majeranku i lubczyku), koncentrat oraz dopełniamy naczynie resztą wywaru/wody i ustawiamy na 20min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /1. Podczas gotowania unieść lekko miarkę lub na przykrywce postawić koszyczek.

     

    W tym czasie szalotkę obsmażamy na patelni aż do lekkiego przypalenia.

     

    Po 20 minutach do naczynia dodajemy pokrojoną paprykę, szalotkę, pieczarki, majeranek oraz lubczyk i gotujemy 30min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /1.

     

Porady

Na 10 min przed końcem gotowania warto sprawdzić gęstość gulaszu. Jeśli wyda się zbyt gęsty można go uzupełnić wodą, jeśli zbyt rzadki można dodać 1-2 łyżki pszennej mąki i dalej gotować zgodnie z przepisem.

Do gulaszu możemy użyć każdego rodzaju mięsa np. wołowe ale wtedy należy dusić dłużej, niż pozostałe rodzaje mięs. Jeżeli decydujemy się na wieprzowinę to wybieramy szynkę, łopatkę lub karkówkę. Możemy też kupić pokrojone w kostki mięso gulaszowe.

Rodzaj przypraw i ich ilość podane są tylko jako przykładowe.

Dla zwolenników ostrzejszych dań można dodać wiecej papryki ostrej w proszku lub pół drobno posiekanej świeżej papryczki chili/jalapeno. Ogórki kiszone można dodać już po ugotowaniu gulaszu lub razem z papryką i pieczarkami. Cukinię dodajemy na 10 min przed końcem gotowania.

Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gulasz z pieczarkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 14, 2020 at 21:29

    Pycha

  • października 30, 2018 at 15:55
    5.0

    Super przepis

  • kwietnia 23, 2017 at 12:51
    3.0

    Niestety pomyłka z ilością wywaru
    ja zrobiłem z dziczyzną i smak owszem rewelacja ale mimo iż mięso dusilem dłużej z wiadomych przyczyn, i dodałem mnie wody niż w przepisie to i tak musiałem nieco zagęścić mąką.Wink

  • marca 14, 2017 at 14:26

    dałam tylko 600g wody - nadal wychodzi raczej zupa, ale bardzo dobra Smile

    dodałam też więcej warzyw ok. 140 g

  • grudnia 5, 2016 at 15:41

    Faktycznie bardziej to wyszła zupa.

    Po mimo dodania 2 razy miej wody.

    W smaku bardzo dobre tmrc_emoticons.;)

  • listopada 13, 2016 at 13:38

    Ja dałam więcej włoszczyzny - 150g, którą poszatkowałam po cebuli 5 sek obr 5 i razem dusiłam w oleju. oleju dałam 30g. nie dałam szalotki, bo nie miałam, ale to nie przeszkadzało. super ostra potrawa , ale za rzadka jak na gulasz. Pierwszego dnia podałam z ziemniakami głównie mięso z odrobiną płynu bez mąki, a na drugi dzień z ziemniakami w srodku i chlebem razowym jako zupa gulaszowa - pychota!!! jako zupa zdecydowanie lepsza i bardziej sycąca.

    Ziemniaki w kostkę 2-3 cm wrzuciłam na Varomę od początku gotowania mięsa. wyszły idealne i do gulaszu i do zupy (wrzuciłam d środka). Potem w naczyniu "po sosie" zrobiłam surówkę wielowarzywną, z tego co miałam, z ogórkiem kiszonym, na kapuście pekińskiej, z jabłkiem i papryką. Wyszedł pełny pyszny obiad. Polecam.

  • września 5, 2016 at 21:07
    5.0

    Przepyszny, polecam goraco

  • lipca 9, 2016 at 21:57
    4.0

    Love Cooking 9 Wlasnie gulasz przygotowalam ( przepis rewelacyjny ) 

    dzieki 

  • lipca 9, 2016 at 20:26
    4.0

    Hej , ile tego oleju bo nic nie pisze ? 

    sprobuje 35ml tak jak @awal napisal.

    Dziekuje za uwage .

    pozdr

     

  • stycznia 10, 2016 at 11:22
    4.0

    Po skonsumowaniu przez domownikow (w tym czterolatka) gulasz oceniam jako bardzo dobry. Zarowno z ryzem jak i ziemniakami jest  bardzo smaczny. Ponadto dodalam do niego jeszcze troche czosnku staropolskiego i pomimo braku ostrej papryki ma w sobie cos z ostrosci. Polecam. Z tego przepisu mialam obiad na chyba trzy dni.