Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/04/22
Składniki
- 0,5 łyżeczki nasion kminku
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 3 gałązki majeranku, tylko liście
- 1 kawałek skórki z cytryny, (1 x 3 cm)
- 450 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 30 g oleju
- 1000 g mięsa wołowego gulaszowego, (kostki o wymiarach 3 x 3 cm)
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 10 g musztardy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 kostka bulionu mięsnego, lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego wykonanego w TM
- 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa porcja
- 400 g wody, plus dodatkowa ilość
- 500 g makaronu jajecznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona kminku, zemleć 1min/obr.10.
- Dodać czosnek, pietruszkę, majeranek i skórkę z cytryny, rozdrobnić 2s/obr.8, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać olej, dusić 8min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. 1.
- Dodać mięso gulaszowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę słodką i ostrą, liście laurowe, bulion, 2 łyżeczki soli i 400 g wody, gotować 22min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" .
- Dodać mieszankę przypraw, gotować 60min/90°C/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . W tym czasie, ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu tak, by był gotowy razem z gulaszem. Gulasz podawać z makaronem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Gulasz smaczny. Robiłam z szynki, czas gotowania wyszedł krótszy niż w przepisie. Na nieco ponad 1,5 kg mięsa dodałam 450 g wody, gulasz nie wyszedł za rzadki. Dodałam mrożoną natkę pietruszki i suszony majeranek, dałam też połowę mniej cebuli, bo nie lubimy jak dominuje w smaku potrawy.
"Zagęszczanie"
Palce lizać
Bardzo dobry - polecam
Hadzia86: wlej kieliszek wódki to szybciej zmięknie
W sumie masz rację, że przypomina zupę niż sos, ale można zagęścić mąką.
Zrobiłam, tyle że z szynki wieprzowej bo nie doczytałam że wołowina jest potrzebna Niemniej jednak bardzo smaczna potrawa, i polecam
Właśnie przygotowywuje. Jestem na ostatnim etapie, jeszcze 60 min w będzie gotowe. Będę podawał z ryżem
Jutro planuje gotowac ten gulasz . Mysle ze wykorzystam wasze cenne wskazowki.
Robię już któryś raz za każdym razem wychodzi pyszny. Czasami muszę tylko dłużej gotować bo wołowina jest twarda. Polecam przepis
Are you sure to delete this comment ?