- TM 5
Składniki
golonki b/k
- 2 ząbki czosnku
- 2MT MT piwa jasnego
- 1 kostki rosołowej pieczeniowej
- 35 gramów mąki
- 3 duże pieczarki
- 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
- 1 szczypty soli
- 600 gramów wody
- 1/2 średniego kalafiora
- 1 brokuł
- 150 gramy cebuli
- 1000 gramy golonki b/k, samo mięso bez skóry i kości
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Pieczarki włożyć do naczynia i rozdrobnić 5s/4 obr.
2. Golonkę podzielić na średniej wielkości kawałki, przyprawić naszą przyprawą i pozostawić na około 1 godzinę.
3. Golonkę umieścić w koszyczku na przemian z cebulą pokrojoną w półksiężyce.
4. Do pieczarek dodać wodę, dołożyć kostkę rosołową, pieprz, sól, czosnek, paprykę, założyć koszyczek i dusić 65min/Varoma/1obr. ustawiając przystawkę Varomę a na jej obu poziomach poukładać kalafior i brokuły.
5. Dodać piwo i dusić 10min/Varoma/1obr.
6. Wyjąć mięso i warzywa z przystawki do osobnego naczynia, a cebulkę z koszyczka wrzucić do naczynia, dodać mąkę i gotować 3min/100 C/1obr.
7. Następnie wszystko zmiksować 15s/6obr.
Golonka w sosie piwnym
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
AniaParzniewska:chodzi o miarkę termomiksa
Witam, dobry przepis, tylko brokuł i kalafior dodaję dopiero po 30 minutach trwania opeacji "4".
Sos jest ekstra.
Co to znaczy 2 mt piwa ?
hymm jak super to czmu jedna gwiazdka ? doptjue bo przymierzam sie do poksperymentowania z golonką i nie wiem czy coś podkraś z tego przpisu
www.tomaszkoscik.com
Wcześniej peklowałam i skorzystałem z tego przepisu. Oddzieliłam tylko kość. Kalafior zdjęłam po 30 min.
Super