thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

GOŁĄBKI:

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 700 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
  • 120 g kaszy gryczanej nieprażonej, (może być prażona jak ktoś woli)
  • duża garść suszonych pomidorów
  • duża garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sòl, pieprz, kminek, do przyprawienie
  • 300 g wody

SOS POMODOROWO GRZYBOWY

  • 150-200 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 70 g koncentratu pomidorowego, wykonanego w TM
  • ok 10 kawałków suszonych grzybów
  • 3 śliwki suszone bez pestek
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczki kostki rosołowej, wykonanej w TM

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Farszu do gołąbków
  1. Do naczynia miksującego wlać 300g wody następnie włożyć do niego koszyczek z kaszą gryczaną. Gotować 10 min / Mieszanie"Mieszanie" / Varoma. W tym czasie przygotować liście kapusty pekińskiej i ułożyc na przystawce Varoma (w dolnej części). Następnie umieścić przystawke Varoma wraz z ułozonymi liścmi kapusty na pokrywie naczynia miksującego i ponownie gotować  10 min / Mieszanie"Mieszanie" / Varoma. Wyjąć koszyczek z naczynia miksującego przy pomocy kopystki. Opróżnić naczynie miksujące. Do osuszonego naczynia miksujęcego włożyć czosnek, bazylię, suszone pomidory i rozdrobnić 15s/obr. 10. Zgarnąć kopystką rozdrobnioną masę ze ścianek naczynia. Dodać pierś z kurczaka i zmieliić 20s./obr. 7, w razie potrzeby wydłużyc czas mielenia. Następnie dodać sól, pieprz i ugotowaną poprzednio kaszę i wymieszać 10s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 3-4. 

  2. Gołąbków
  3. Niewielka porcję farszu zawijać we wcześniej ugotowane na parze liście kapusty i  układać je w dolnej i gornej części przystawki Varoma.

  4. SOSU
  5. Do naczynia miksującego włożyc cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s./obr 5. Następnie dodać pozostałe składniki na sos. Zakmnąć pokrywę naczynia miksującego i postawić na niej przystawkę Varoma z gołąbkami w dolnej i górnej części przystawki. Gotować 25 minut/Varoma/obr 2. Zdjęć przysawkę i przykryć pokrywę naczynia miarką i zmiksować sos 20 s/obr 9.  

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gołąbki z suszonymi pomidorami, bazylią i kaszą gryczaną

Wydrukuj:

Komentarze