Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
- 100 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 120 g cebuli, pokrojonej na połówki
- 700 g wody
- 30 g masła
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 4-5 łyżek bułki tartej
- Sos pomidorowy:
- 80 g cebuli, pokrojonej na połówki
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 30 g masła
- 600 gświeżych pomidorów lub z puszki (bez skórki)
- lub 500 gbulionu drobiowego i 100 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę. poszatkować 5s/ obr.5. dusić 4 min./Varoma/obr.1.
2. Dodać kapustę i poszatkować 10-12 s/obr.4.
3. Dodać mięso mielone, ugotowany ryż, sól, pieprz, jajko, bułkę tartą. Wymieszać przy pomocy kopystki 30s./"Obroty wsteczne" /obr 3-4.
4. Z gotowej masy formować kotleciki i układać na Varomie.
5. Do naczynia miksującego wlać 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze ok 40 min./Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma i opróżnić naczynie miksujące.
Sos pomidorowy:
6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s./ obr.5. Kopystką zgarnąć resztki ze ścianek naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 3 min/Varoma/obr.1.
7. Dodać pomidory, zmiksować 30s./obr.9
lub
7. Dodać 500g bulionu drobiowego i przecier pomidorowy, przyprawy, mąkę i cukier. Gotować 12 min./100 C/obr.2,
Gotowe gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
punkt 1.
Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę. poszatkować 5s/ obr.5. dusić 4 min./Varoma/obr.1
czy muszę dać wodę albo olej albo cokolwiek aby dusić albo mają być tylko marchewka i cebula ?
PS. chcę zrobić na TM6
U mnie 40 min minęło i gołąbki dalej zimne, daje jeszcze 30min zobaczymy czy będzie lepiej na razie lipa🙈
ja zmieniłam kolejność wykonania. Gotuję ryż, pózniej robię sos, a na koniec robie gołąbki
Gołąbki pyszne, delikatne w smaku.
sos zrobiłam z pomidorów w puszce 400g (okazało się ze są z dodatkiem ostrej papryki co wyszło na duży plus) + woda pozostała z gotowania gołąbków. Dodałam jeszcze od siebie koperek (skrobi ziemniaczanej dodałam jedynie 1/2 łyżeczki) i wyszło rewelacyjnie!
Jedyna rzecz która nie jest jasna to wykonanie sosu . W przepisie podana jest Opcja albo świeże pomidory albo bulion + przecier pomidorowy. Natomiast przy wykonywaniu wydaje się że daje się i jedno i drugie. Mam pytanie jak faktycznie robi się ten sos ?? Przepis wydaje się świetne
Rewelacyjne
Bardzo pyszne gołąbki i sos. Rewelacja
Super przepis, polecam. Ja do sosu zawsze dodaję trochę posiekanego koperku.
Polecam. Fajna szybka wersja golabkow. Sos - rewelacja 👍
Rewelacja.
Trochę roboty z tym jest ale córka niejadek nakładała sobie dwa razy. Mnie też smakowały bardzo.
Soczyste, delikatne.
Are you sure to delete this comment ?