Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
5
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Gołąbki bez zawijania IKA
- 360 gramy kapusty, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 300 gramy mięsa mielonego, wieprzowego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 60 gramy kaszy manny
- 90 gramy ryżu
- 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, typu "kucharek"
- 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 2 litry wody
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziela angielskie
- 1 płaskich łyżek przyprawy uniwersalnej, typu "kucharek"
- 1 łyżki śmietany, 18% tłuszczu, "do zupy"
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej, do smażenia
- mąka, do obtoczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włóż 360g kapusty, pokrojonej na mniejsze kawałki i ustaw 15s/ob.4
- Do posiekanej kapusty w naczyniu dodaj 300g mięsa mielonego, 1 jajko, 60g kaszy manny, 90g suchego ryżu, łyżeczkę "kucharka", 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 płaską łyżeczkę soli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ustawić 45s/ob.wsteczne 4 ( w tym czasie można mieszać też kopystką)
- Z masy uformować małe kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju do mocnego zrumienienia (nie rozpadną się podczas gotowania jak je mocniej przysmażymy). W czasie gdy smażymy do innego garnka wlać 2 litry wody dodać 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie i łyżkę "kucharka". Zagotować. Do gotującej wody włożyć usmażone gołąbki i gotować na małym ogniu 10 minut.
Dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i delikatnie przemieszać (najlepiej nie łyżką tylko "za uszy, gibając garnkiem" ), gotować 5 minut. W tym czasie:
Przygotować w miseczce odrobinę wody, dodać łyżkę śmietany, szczyptę soli i 2-3 łżki mąki. Wymieszać rózgą. Wlać do garnka (najlepiej do miseczki wlać odrobinę gotującego wywaru aby zahartować- dzięki temu śmietana nie zważy się w sosie). Znowu wymieszać (wcześniejszym sposobem). Gotować jeszcze 5 minut od zagotowania
Smacznego
Porady
Mi wyszło z przepisu 14 gołąbków. nadmiar można zawekować lub spakować próżniowo i zamrozić. Po rozmrożeniu nie tracą na smaku
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?