Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
9h 0min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
GĘŚ
- 3500 g gęś, bez szyi i podrobów
FARSZ
- 300 g kaszy pęczak
- 1600 g wody ciepłej
- 1,5 łyżki soli, + trzy szczypty
- 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 100 g kurek odmrożonych, i odciśniętych
- 80 g selera naciowego ( 2 łodygi), pocięty na 2cm kawałki
- 50 g oleju
- 2 szczypty pieprzu
MARYNATA
- 5 g ziela angielskiego
- 1 g pieprz ziarnisty
- 10 g liść laurowy, suszony
- 5 g majeranku, suszonego
- 2 g tymianku, suszonego
- 70 g przyprawa uniwersalna, wykonana w TM
- 50 g oleju, do natarcia przed pieczeniem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Gęś umyć i odsączyć ręcznikiem
- 1. Do suchego i czystego naczynia włożyć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty 10s/obr.10
2. Dodać resztę składników na marynatę mieszamy 10s/obr.4
3.Gęś natrzeć gotową mieszanką przypraw, włożyć do naczynia i pozostawić na minimum 2-3 godziny ( najlepiej gęś przygotować 12godz. wcześniej) - 1. Do naczynia miksujacego wlewamy wodę i dodajemy sól, włanczamy 12min/120C/"Mieszanie" po tym czasie wsypujemy kaszę 15min./100C/"Mieszanie" ( czas gotowania kaszy należy sparwdzić na opakowaniu)
2. Ugotowaną kaszę odcedzić za pomocą koszyczka i odstawić do wystudzenia.
3. Do naczynia miksującego wkładamy boczek, seler naciowy, kurki oraz olej dusimy 5min./120C/"Obroty wsteczne"
4. Gotowe składniki z naczynia mieszamy z ugtowaną wcześniej kaszą doprawić 3 szczyptami soli i 2 szczyptami pieprzu. - 1. Gęś nafaszerować przygotowaną kaszą.
2. Zaszywamy gęś za pomocą wykałaczek i sznurka. Całą związujemy sznurkiem przez środek, pomoże to nam by gęś nie pękłą na pól.
3. Zafaszerowaną gęś nacieramy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub gąsiarce pieczemy średnio 1godz.na1kg.gęsi.
Natomiast ze względu na niższą temperatury 140C-150C pieczemy około 4-5godzin do momentu aż mięso bedzie odchodzić od kości.
4. Gotową gęś podajemy zaraz po upieczeniu z wytopionym tłuszczem.
GĘŚ
MARYNATA
FARSZ
GĘŚ Z FARSZEM
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze