thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
9h 0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 11/11/19
zmieniono dnia: 11/11/19

Składniki

GĘŚ

  • 3500 g gęś, bez szyi i podrobów

FARSZ

  • 300 g kaszy pęczak
  • 1600 g wody ciepłej
  • 1,5 łyżki soli, + trzy szczypty
  • 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 100 g kurek odmrożonych, i odciśniętych
  • 80 g selera naciowego ( 2 łodygi), pocięty na 2cm kawałki
  • 50 g oleju
  • 2 szczypty pieprzu

MARYNATA

  • 5 g ziela angielskiego
  • 1 g pieprz ziarnisty
  • 10 g liść laurowy, suszony
  • 5 g majeranku, suszonego
  • 2 g tymianku, suszonego
  • 70 g przyprawa uniwersalna, wykonana w TM
  • 50 g oleju, do natarcia przed pieczeniem

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    GĘŚ
  1. 1. Gęś umyć i odsączyć ręcznikiem
  2. MARYNATA
  3. 1. Do suchego i czystego naczynia włożyć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty 10s/obr.10
    2. Dodać resztę składników na marynatę mieszamy 10s/obr.4
    3.Gęś natrzeć gotową mieszanką przypraw, włożyć do naczynia i pozostawić na minimum 2-3 godziny ( najlepiej gęś przygotować 12godz. wcześniej)
  4. FARSZ
  5. 1. Do naczynia miksujacego wlewamy wodę i dodajemy sól, włanczamy 12min/120C/Mieszanie"Mieszanie" po tym czasie wsypujemy kaszę 15min./100C/Mieszanie"Mieszanie" ( czas gotowania kaszy należy sparwdzić na opakowaniu)
    2. Ugotowaną kaszę odcedzić za pomocą koszyczka i odstawić do wystudzenia.
    3. Do naczynia miksującego wkładamy boczek, seler naciowy, kurki oraz olej dusimy 5min./120C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
    4. Gotowe składniki z naczynia mieszamy z ugtowaną wcześniej kaszą doprawić 3 szczyptami soli i 2 szczyptami pieprzu.
  6. GĘŚ Z FARSZEM
  7. 1. Gęś nafaszerować przygotowaną kaszą.
    2. Zaszywamy gęś za pomocą wykałaczek i sznurka. Całą związujemy sznurkiem przez środek, pomoże to nam by gęś nie pękłą na pól.
    3. Zafaszerowaną gęś nacieramy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub gąsiarce pieczemy średnio 1godz.na1kg.gęsi.
    Natomiast ze względu na niższą temperatury 140C-150C pieczemy około 4-5godzin do momentu aż mięso bedzie odchodzić od kości.
    4. Gotową gęś podajemy zaraz po upieczeniu z wytopionym tłuszczem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

GĘŚ Z FARSZEM Z KASZY PĘCZAK KUREK I SELERA NACIOWEGO

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy