thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

sos

  • 40 g czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 150 g cebuli
  • 15 g swiezej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 100 g wody
  • 500 g mięsa z nóżek kurczaka, pokrojonego na kawałki
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g mleka kokosowego, min. 60%
  • 20 g świeżego imbiru
  • 40 g oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chicken curry
  1.  

    Olej podgrzać 1 min/100°C/obr. 1.

    Do rozgrzanego oleju dodać imbir,czosnek, papryczki chilli, cebulę oraz świeżą kolendrę. poddusić 3 min/100°C/obr. 7-8 przez 15sec. następnie ustawić obr. 1.

    Następnie dodać mieloną kolendre,garam masala, kmin rzymski, czerwoną paprykę, sól i kurkumę- wymieszać 3 min/100°C/obr. 1.

    Następnie dodaj 100g wody i gotuj 5 min/100°C/obr. 1

    Dodaj pokrojone mięso kurczaka, koncentrat pomidirowy oraz mleko kokosowe i gotuj 20 min/100°C/obr. 1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

     

    Do gotowego sosu dodaj 15g świeżej posiekanej kolendry.

     

    Podawać na ciepło z ryżem

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHICKEN CURRY

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 29, 2019 at 21:23

    Mam pytanie.
    W składnikach jest 15g świeżej kolendry a w przepisie wymieniona jest ona 2x.
    1. Na początku bez podania gramatury
    2. Na koniec do posypania dania w ilości 15g.
    Ile zatem dodać w kroku #1 skoro całość należy użyć na końcu?

  • stycznia 24, 2019 at 22:52
    5.0

    Rewelacyjne danie, konkretnie doprawione. Ja zrobiłem tak, jak sugerowali inni, czyli dałem o połowę mniej i mleczka (200g) i wody (50g). Konsystencja sosu wyszła mi idealna, nie za rzadki, nie za gęsty. W sam raz. Dałem tylko jedną papryczkę, co i tak dało bardzo intensywny smak. Pozostałe składniki takie jak w przepisie, oprócz kurczaka, którego ilość zwiększyłem do 0,75 kg. Polecam wszystkimSmile

  • stycznia 23, 2019 at 21:17
    5.0

    Muminqaa: Nic wcześniej nie gotujesz, surowe (pokrojone)mięso wrzucasz do thermomixa.

  • stycznia 23, 2019 at 21:16
    5.0

    Świetny przepis.Posłuchałam swoich poprzedników i nie dodałam nic a nic wody. Dodatkowo zwiększyłam ilość kurczaka (piersi) do 600g i sosu wyszło idealnie. Nie wiem tylko co z czosnkiem? W przepisie podane jest 40g ale wg mnie to bardzo dużo. Dałam tylko 15g i było ok. Polecam wypróbować tmrc_emoticons.)

  • marca 25, 2018 at 10:50

    Nogi z kurczaka muszą być wcześniej ugotowane ? A jeśli mam pierś to tez.mam ja wcześniej ugotować ?

  • kwietnia 10, 2017 at 15:43

    Bardzo smaczne danie.
    Zgadzam się, że sosu jest za dużo. Nawet przy większej ilości mięsa (75 dag) było go dużo.
    Robione już kilka razy (próbowałam kurczaka i pierś indyczą - dla mojej rodzinki kurczak smaczniejszy, ale to kwestia gustu) i na pewno jeszcze będziemy korzystać z tego przepisu.
    Pozdrawiam.

  • lutego 26, 2017 at 21:51

    Pycha 😃, sosu rzeczywiście dużo, ale nawet bez modyfikacji smakuje.

  • stycznia 30, 2017 at 20:05
    5.0

    Cooking 6 smaczne danie 😀 dodalam wiecej miesa😀 dziekuje za przepis😁

  • września 22, 2016 at 14:56
    5.0

    Po przeczytaniu komentarzy i dodaniu mniejszej ilości płynów, wyszło wyśmienicie! UWIELBIAM i POLECAM!

  • sierpnia 31, 2016 at 16:03
    5.0

    Jejuniu jakie to dobre. Ja dałam 1/2 porcji wody a mleczka kokosowego tyle co w przepisie.