- TM 5
Składniki
sos
- 40 g czosnku
- 2 papryczki chilli
- 150 g cebuli
- 15 g swiezej kolendry
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 100 g wody
- 500 g mięsa z nóżek kurczaka, pokrojonego na kawałki
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 400 g mleka kokosowego, min. 60%
- 20 g świeżego imbiru
- 40 g oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Olej podgrzać 1 min/100°C/obr. 1.
Do rozgrzanego oleju dodać imbir,czosnek, papryczki chilli, cebulę oraz świeżą kolendrę. poddusić 3 min/100°C/obr. 7-8 przez 15sec. następnie ustawić obr. 1.
Następnie dodać mieloną kolendre,garam masala, kmin rzymski, czerwoną paprykę, sól i kurkumę- wymieszać 3 min/100°C/obr. 1.
Następnie dodaj 100g wody i gotuj 5 min/100°C/obr. 1
Dodaj pokrojone mięso kurczaka, koncentrat pomidirowy oraz mleko kokosowe i gotuj 20 min/100°C/obr. 1"Obroty wsteczne"
Do gotowego sosu dodaj 15g świeżej posiekanej kolendry.
Podawać na ciepło z ryżem
Chicken curry
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mam pytanie.
W składnikach jest 15g świeżej kolendry a w przepisie wymieniona jest ona 2x.
1. Na początku bez podania gramatury
2. Na koniec do posypania dania w ilości 15g.
Ile zatem dodać w kroku #1 skoro całość należy użyć na końcu?
Rewelacyjne danie, konkretnie doprawione. Ja zrobiłem tak, jak sugerowali inni, czyli dałem o połowę mniej i mleczka (200g) i wody (50g). Konsystencja sosu wyszła mi idealna, nie za rzadki, nie za gęsty. W sam raz. Dałem tylko jedną papryczkę, co i tak dało bardzo intensywny smak. Pozostałe składniki takie jak w przepisie, oprócz kurczaka, którego ilość zwiększyłem do 0,75 kg. Polecam wszystkim
Muminqaa: Nic wcześniej nie gotujesz, surowe (pokrojone)mięso wrzucasz do thermomixa.
Świetny przepis.Posłuchałam swoich poprzedników i nie dodałam nic a nic wody. Dodatkowo zwiększyłam ilość kurczaka (piersi) do 600g i sosu wyszło idealnie. Nie wiem tylko co z czosnkiem? W przepisie podane jest 40g ale wg mnie to bardzo dużo. Dałam tylko 15g i było ok. Polecam wypróbować
Nogi z kurczaka muszą być wcześniej ugotowane ? A jeśli mam pierś to tez.mam ja wcześniej ugotować ?
Bardzo smaczne danie.
Zgadzam się, że sosu jest za dużo. Nawet przy większej ilości mięsa (75 dag) było go dużo.
Robione już kilka razy (próbowałam kurczaka i pierś indyczą - dla mojej rodzinki kurczak smaczniejszy, ale to kwestia gustu) i na pewno jeszcze będziemy korzystać z tego przepisu.
Pozdrawiam.
Pycha 😃, sosu rzeczywiście dużo, ale nawet bez modyfikacji smakuje.
smaczne danie 😀 dodalam wiecej miesa😀 dziekuje za przepis😁
Po przeczytaniu komentarzy i dodaniu mniejszej ilości płynów, wyszło wyśmienicie! UWIELBIAM i POLECAM!
Jejuniu jakie to dobre. Ja dałam 1/2 porcji wody a mleczka kokosowego tyle co w przepisie.