thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 08/07/16

Składniki

  • 2 - 3 gałązki kolendry, świeżej, bez łodyg
  • 50 g cebuli
  • 200 g pomidorów
  • Kurczak z sosem „San Fernando” (połowa porcjibez ryżu)
  • Guacamole (cała porcja)
  • Nadzienie i dodatki
  • 400 g wody, gorącej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • Tortilla kukurydziana
  • 250 g wody, gorącej
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g smalcu
  • 500 g mąki pszennej
  • Tortilla pszenna
  • 1 chili serrano lub inna papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 200 g sera, (np. cheddar), pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

    1. Przygotowanie ciasta na tortille Tortilla pszenna (16 kawałków) lub tortilla kukurydziana (16 kawałków) Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem gorącej wody, wymieszać 10 s/obr. 7.
    2. Dodać gorącą wodę, wymieszać 10s/obr.7, następnie wyrobić 1min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić na 15 minut – 1 godzinę. Przygotowanie nadzienia, dodatki i tortille
    3. Przygotować 1 porcję guacamole wg przepisu (strona 50), następnie umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
    4. Przygotować 1/2 porcji kurczaka z sosem „San Fernando” wg przepisu (strona 112 bez ryżu). W tym celu użyć połowy składników i postępować zgodnie z przepisem. Włożyć pociętego na kawałki kurczaka i sos do miski i wymieszać.
    5. W czasie gotowania kurczaka z sosem przygotować tortille.Rozdzielić ciasto na 16 równych kulek. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe kawałki (około Ø 15-18 cm).Smażyć kolejno na nie przywierającej patelni. Tortille będą płaskie, jeżeli wygładzimy wszystkie pęcherzyki powietrza za pomocą łyżki cedzakowej. Tortille ułożyć jedną na drugą i trzymać w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania.
    6. Podczas pieczenia tortilli do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę kolendrę i chilli, rozdrobnić 3-5 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia. Umyć i wytrzeć naczynie miksujące. Śmietane przełożyc do miseczki.
    7. Przed podaniem: do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 s/obr. 6 i rozpuścić5 min/90ºC/obr.1, przełożyć do innego naczynia, podawać niezwłocznie. Podawanie
    8. Podawać ciepłą tortillę (przykryć, żeby były ciepła) z nadzieniem i dodatkami. Położyć tortillę na talerzu, na środek nałożyć nadzienie i dodatki, następnie zwinąć lub złożyć w kształcie litery U.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Burrito

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: