thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 30/08/15
zmieniono dnia: 09/08/23

Składniki

ZAKWAS ŻYTNI

  • łyżka drewniana lub plastikowa do mieszania zakwasu
  • 1 słoik o pojemności ok. 1l
  • 250 g letniej wody
  • 250 g mąki żytniej typ.720 (lub razowej np. typ 2000)
  • gumka recepturka do przytrzymania gazy
  • gaza (do przykrycia słoika)

CHLEB

  • 10 g czarnego sezamu (opcjonalnie)
  • 30 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren dyni
  • 1-1,5 łyżeczki soli kamiennej
  • 420 g letniej wody
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej typ 720, (lub 250 g żytniej typ 720 i 250 g typ 2000)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. ZAKWAS

    1 DZIEŃ

    Godz. 8 : 100g mąki żytniej, 1 MT letniej wody, dokładnie mieszamy

    Godz. 20: tylko mieszamy



    2 DZIEŃ

    Godz. 8: 50 g mąki żytniej, 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy



    3 DZIEŃ

    Godz. 8: 50 g mąki żytniej + 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy

    Godz. 20: Tylko mieszamy



    4 DZIEŃ

    Godz. 8: 50 g mąki żytniej + 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy

    Godz. 20: Tylko mieszamy



    5 DZIEŃ

    zakwas gotowy do pieczenia chleba
  2. ZAKWAS w czasie produkcji najlepiej przechowywać w szafce, słoik przykrywamy gazą. Godziny są przykładowe.



    CHLEB

    1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wyrabiać ciasto 2 min/ Interwał (kłosek)

    2. keksówkę natłuścić olejem rzepakowym i posypać mąką żytnią lub wyłożyć papierem do pieczenia

    3. do keksówki przełożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godz. (ciasto można wyrobić wieczorem i piec rano)

    4. wyrośnięty chleb spryskać delikatnie wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika temp. 210 st, piec na drugim poziomie piekarnika (od dołu) najlepiej na ruszcie przez ok 45 min, góra, dół

    5. od razu po upieczeniu wyjąć chleb z keksówki i pozostawić do wystygnięcia

Porady

Nieużywany zakwas trzymamy w zamkniętym słoiku w lodówce (do 8 dni).

Gdy mamy ochotę na następną porcję chleba, należy wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go 100g mąki żytniej + 1MT letniej wody (możemy podwoić ilość składników gdy chcemy upiec więcej chlebów) i odstawić słoik przykryty gazą do szafki na 12 godz, po tym czasie zakwas znowu jest aktywny i możemy ponownie użyć go do wyrobienia ciasta na chleb

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ŻYTNI CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: