- TM 6
- TM 5
Składniki
ZAKWAS ŻYTNI
- łyżka drewniana lub plastikowa do mieszania zakwasu
- 1 słoik o pojemności ok. 1l
- 250 g letniej wody
- 250 g mąki żytniej typ.720 (lub razowej np. typ 2000)
- gumka recepturka do przytrzymania gazy
- gaza (do przykrycia słoika)
CHLEB
- 10 g czarnego sezamu (opcjonalnie)
- 30 g siemienia lnianego
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g ziaren dyni
- 1-1,5 łyżeczki soli kamiennej
- 420 g letniej wody
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki żytniej typ 720, (lub 250 g żytniej typ 720 i 250 g typ 2000)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- ZAKWAS
1 DZIEŃ
Godz. 8 : 100g mąki żytniej, 1 MT letniej wody, dokładnie mieszamy
Godz. 20: tylko mieszamy
2 DZIEŃ
Godz. 8: 50 g mąki żytniej, 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy
3 DZIEŃ
Godz. 8: 50 g mąki żytniej + 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy
Godz. 20: Tylko mieszamy
4 DZIEŃ
Godz. 8: 50 g mąki żytniej + 1/2 MT letniej wody, dokładnie mieszamy
Godz. 20: Tylko mieszamy
5 DZIEŃ
zakwas gotowy do pieczenia chleba - ZAKWAS w czasie produkcji najlepiej przechowywać w szafce, słoik przykrywamy gazą. Godziny są przykładowe.
CHLEB
1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wyrabiać ciasto 2 min/ Interwał (kłosek)
2. keksówkę natłuścić olejem rzepakowym i posypać mąką żytnią lub wyłożyć papierem do pieczenia
3. do keksówki przełożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godz. (ciasto można wyrobić wieczorem i piec rano)
4. wyrośnięty chleb spryskać delikatnie wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika temp. 210 st, piec na drugim poziomie piekarnika (od dołu) najlepiej na ruszcie przez ok 45 min, góra, dół
5. od razu po upieczeniu wyjąć chleb z keksówki i pozostawić do wystygnięcia
Porady
Nieużywany zakwas trzymamy w zamkniętym słoiku w lodówce (do 8 dni).
Gdy mamy ochotę na następną porcję chleba, należy wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go 100g mąki żytniej + 1MT letniej wody (możemy podwoić ilość składników gdy chcemy upiec więcej chlebów) i odstawić słoik przykryty gazą do szafki na 12 godz, po tym czasie zakwas znowu jest aktywny i możemy ponownie użyć go do wyrobienia ciasta na chleb
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Najlepszy przepis jaki znalazłam😀 POLECAM!!!😀😀😀
agillopez: SUPER
Chlebek rewelacja robilam juz chyba z 20 roznych przepisow , ale ten wygrywa. Naprawde polecam. Nawet moj maz , ktory nie lubi ciemnego pieczywa powiedzial, ze bardzo dobry.
skrobya: U mnie też wyrasta 12 godzin. Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów.
Chleb rewelacja.Smakuje wszystkim domownikom,nawet dzieciom.Piekę go od miesiąca i zawsze wychodzi super, ale u mnie wyrasta 12 godzin.Dodaje ziarna jakie mam.W wersji słodszej z żurawiną tez jest super.
Robie półtorej porcji i piekę w 2 formach.
Psotka69: Super. Polecam przepisy z moje profilu na przepisowni .
Jestem jeszcze na FaceBooku : Joanna Morawska Przedstawiciel Thermomix Polska - tutaj tez zamieszczam swoje zdrowe przepisy. Pozdrawiam
Super chlebek pychota 😋
Można kroić cienkie kromeczki i długo zachowuje świeżość POLECAM 😀
MT to skrót: miarka termomixa
Najlepszy chleb jaki jadłam!!!
Bardzo smaczny i rośnie !!!!