- TM 6
Składniki
Pizza z szparagami na pijanym cieście
Składniki na ciasto
- 500 gramów mąki pszennej tortowej
- 15 gramów świeżych drożdży
- 10 gramów cukru
- 10 gramów soli
- 80 gramów piwa
- 25 gramów oliwy z oliwek
- 150 gramów wody
Składniki na sos
- 6 łyżek Ketchupu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki suszonej bazylii
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- 2 szczypty cukru
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
Szparagi
- 1 pęczka zielonych szparagów
- 1 litra wody
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Ser do posypania pizzy
- 150 gramów sera mozzarella, tartego
- 1 opakowania sera mozzarella galbani, odsączonego i podzielonego na mniejsze części
- 2 szczypty oregano, suszonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. W"Blokada naczynia miksującego" umieścić mąkę ,sól,cukier oraz oliwę, wymieszać 15s, obr. poz.6
2. Drożdże rozprowdzić w 150 g ciepłej wody, a następnie wleć do w/w składników
3. Wyrabiać ciasto czas 8minut "Ciasto"
4.Wyjąć ciasto uformowć kulę włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut - W "Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki i wymieszać 10 s obr, poz. 8
Opróżnić "Blokada naczynia miksującego" - Do "Blokada naczynia miksującego" wleć wodę. Wewnątrz umieścić koszyczek. Do niego włóżyć obrane dokładnie szparagi sól i gotowć 20 minut Varoma obr, poz.1 Po ugotowaniu wyjąć koszyczek i odsączyć szparagi
- Rozgrzać piekarnik do 220 st. C
Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Posmarować sosem i posypać 1/2 części tartego sera
Ułożyć szparagi
Posypać resztą tartego sera
Blachę z pizzą włożyć do piekarnika
Piec 6 ninut 220st C
Po upływie 6 minut otworzyć piekarnik i na całości pizzy poukładać ser mozrella galbani, posypać suszonym oregano piec jeszcze około 4 minuty
Ciasto
Sos
Szparagi
Przygotowanie pizzy
Porady
Pizze można podawać z sosem czosnkowym
Z ciasta polecam zrobić mniejsze okrągłe pizze
Na 4 minuty przed wyjęciem można jeszcze rozbić jajko i nałożyć na pizzę Propozycja pokazana na ostatnim zdjęciu Pychota !Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję
PYSZNA PIZZA POLECAM
Sezon na szparagi trwa więc polecam