Składniki
- 50 g drożdży
- 150 g pszenicy
- 100 g mąki żytniej
- 250 g mąki pszennej
- 2 1/2 MT mleka
- 2 łyżki miodu
- Łyżeczka soli
- Mak do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do suchego naczynia wsypać pszenicę, zemleć (1 min, obroty poz. turbo), przesypać do innego naczynia. Włożyć drożdże, mleko, miód i wymieszać (1,5 min, 37 st, obroty poz. 2). Dodać zmielone wcześniej ziarno, mąkę żytnią i pszenną, sól - wyrabiać 2,5 min. poz."Ciasto"
Ciasto wyłożyć na talerz i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Następnie uformować 8 bułek i pozostawić jeszcze na 10 minut, rozgrzewając w tym czasie piekarnik do temperatury 200 st.
Zrobić nacięcia na bułkach w kształcie krzyża, posmarować białkiem, posypac makiem.
Piec 16-18 minut w 200 st.Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Małgorzata1981:
250ml mleka
1 miarka z pokrywki to 100ml
czyli 2 pełne miarki i 1/2 miarki tej z pokrywki przezroczystej
Bardzo dobre
Doskonale w smaku, u mnie z miodem gryczneym i pół a pół maki żytniej. Szkoda bo nie wyrosły ale pyszka
Witam. co oznqcza 2 1/2 MT mleka
Własnie zrobiłam-bardzo dobre
Agnieszka--