- TM 5
Składniki
Ciasto
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- 40 g mleka
- 220 g puree z dyni
- 7 g drożdży suchych, 1 opakowanie
- 20 g cukru
- 30 g masła
- 0,2 litry mleko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, cukier, drożdże, puree z dyni, mleko (40g) - podgrzewać 3min./50 stopni/obr 2.
2. Dodać mąkę i sól wyrabiać 2min./"Ciasto"
3. Tu dodałam 200ml ciepłego mleka, bo ciasto mi się nie połączyło i jeszcze raz włączyłam 2min/"Ciasto" .
4. Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 8 równych części, formować bułeczki i ułożyć je na blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15min. do wyrośnięcia.
5. Bułki posmarować ciepłym mlekiem.
6. Wstawić do piekarnika, piec 200st. 25min.
Bułeczki dyniowe
Porady
Na zdjęciu z dżemem dyniowo-jabłkowym z poniższego przepisu:
//niby-nic.blogspot.com/2016/10/dzem-dyniowo-jabowy.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze