- TM 5
Składniki
Zupa
- 100 gramów selera korzeniowego
- 300 gramów selera naciowego
- 50 gramów oliwy z oliwek
- 1 kostek kostki rosołowej z kury
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty przyprawy uniwersalnej, Polecam Czubrice zieloną
- 3/4 opakowania serka topionego
- 150 gramów kwaśnej śmietany
- 1500 gramów wody
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- sok z 1 cytryny
- 100 gramów łososia wędzonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
seler korzeń rozdrobnić - czas 10s, obr 5, przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny
seler naciowy rozdrobnić - czas 15s, obr 6
dodać oliwę, odrobinę wody i dusić - czas 5 minut, temp. 100, obr 1
dodać kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, serek topiony i śmietanę - czas 20s, obr 9
dodać wodę i gotować - czas 15 minut, tem. 100, obr 1
dodać seler korzeniowy, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
dodać pokrojonego w kawałki łososia, wymieszać - czas 10s, obr 3
można podawać z grzankami lub ptyśkami
smacznego !!!
Zupa z selera naciowego z łososiem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chciałabym zrobić zupę bo przepis wygląda ciekawie ale nie jestem pewna co z tym selerem korzeniowym? Czy on ma być surowy w zupie?? Bo wygląda na to że tak.