thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 22/12/10
zmieniono dnia: 18/12/14

Składniki

  • 200 g włoszczyzny, (marchewka, pietruszka, seler), obranej, pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 1200 g wody, plus dodatkowa porcja
  • 1 kostka bulionowa, grzybowa
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 gugotowanego makaronu (może być wykonany w TM)
  • 80 g cebuli
  • 30 g grzybów, suszonych, (np.: borowiki, podgrzybki)
  • 3-4 gałązki Natki pietruszki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. 1.    Do suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 2 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
    2. 2.    Do naczynia miksującego włożyć grzyby, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
    3. 3.    Do naczynia miksującego włożyć cebulę, włoszczyznę i masło, rozdrobnić 3 s/obr. 6, następnie poddusić 4 min/Varoma/obr. 1.
    4. 4.    Dodać grzyby, wodę, kostkę bulionową, sól i pieprz, gotować 25 min/100ºC/obr. 1.
    5. 5.    Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami wody, przelać do naczynia miksującego dodać natkę pietruszki, gotować 4 min/100ºC/obr. 1, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
    6. 6.    Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem lub kluskami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa grzybowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 11, 2018 at 13:38

    Witam serdecznieSmile
    Zupka jest bardzo,bardzo dobra,można ją jeść bez końca. Ja zrobiłam z ziemniaczkami.Wyszła znakomita.Serdecznie dziękuję i pozdrawiamSmile

  • grudnia 23, 2016 at 21:06
    5.0

    Zupka smaczna, ale chyba mam małe dłonie i szczypty, bo po zrobieniu idealnie z przepisem była bez smaku. Dodałam drugą kostę grzybową i jest smacznatmrc_emoticons.-)

  • listopada 11, 2016 at 18:53

    zamiast makaronu mozna dac zimniaki ?jesli tak to jaka kolejnosc ?

    dziekuje

  • kwietnia 6, 2016 at 21:52
    5.0

    pyszna, raz zrobiłem z mrożonymi, też jest OKtmrc_emoticons.)

  • listopada 8, 2015 at 13:20
    5.0

    Bardzo pyszna tmrc_emoticons.;-)

  • grudnia 28, 2014 at 13:31
    5.0

    Bardzo pyszna zupka, szybka do zrobienia, członkowie rodziny byli zachwyceni na wigilli nową potrawą.

  • grudnia 21, 2014 at 18:29
    5.0

    na wigile napewni zrobie

  • grudnia 4, 2014 at 09:12

    Pyszności tmrc_emoticons.) Love

  • maja 9, 2013 at 06:38

    Gosiu - przyswajamy witaminy a nie warzywa. Witaminy są przyswajalne w towarzystwie tłuszczy - bez znaczenia masła czy oliwy. Natomiast duszenie na maśle znacznie polepsza walory smakowe. Jeżeli ktoś lubi oliwę do zupy to bardzo proszę, ale tylko ze względu na upodobania, bo żadnego uzasadnienia prozdrowotnego to nie ma.

    Nie wiem, czy gratulować Ci zamiany soli na Vegetę, bo ja dodaję sól morską, którą kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, albo estragon - zioła, które nadają potrawom słony smak.

    Vegeta to: glutamian sodu, inozynian disodowy, cukier, przyprawy (nie wiadomo jakie :O ), barwnik (ryboflawina).

    Oliwę do masła należy dodawać tylko wtedy, jeżeli będziemy coś dłużej smażyć na maśle, bo dodanie odrobiny oleju czy oliwy zapobiega przypalaniu się masła. Tutaj używamy masła do duszenia, więc nie ma potrzeby dodawania oliwy.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

  • marca 13, 2013 at 12:59
    5.0

    Witam!

    Zupka pyszna i szybka !!! ale Ja zamiast maki dodalam tak okolo  150 g Creme fraiche Rama (cremefine) , do maselka dodalam lyzeczke oliwy z oliwek co daje lepsze przyswajanie warzyw, ktore znajduja sie w zupce i zamiast soli dalam lyzke Vegety.

    Pozdrawiam Serdecznie!

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: