Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 22/12/10
zmieniono dnia: 18/12/14
Składniki
- 200 g włoszczyzny, (marchewka, pietruszka, seler), obranej, pokrojonej na kawałki
- 20 g masła
- 1200 g wody, plus dodatkowa porcja
- 1 kostka bulionowa, grzybowa
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 gugotowanego makaronu (może być wykonany w TM)
- 80 g cebuli
- 30 g grzybów, suszonych, (np.: borowiki, podgrzybki)
- 3-4 gałązki Natki pietruszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 2 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
- 2. Do naczynia miksującego włożyć grzyby, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
- 3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, włoszczyznę i masło, rozdrobnić 3 s/obr. 6, następnie poddusić 4 min/Varoma/obr. 1.
- 4. Dodać grzyby, wodę, kostkę bulionową, sól i pieprz, gotować 25 min/100ºC/obr. 1.
- 5. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami wody, przelać do naczynia miksującego dodać natkę pietruszki, gotować 4 min/100ºC/obr. 1, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- 6. Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem lub kluskami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Witam serdecznie
Zupka jest bardzo,bardzo dobra,można ją jeść bez końca. Ja zrobiłam z ziemniaczkami.Wyszła znakomita.Serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Zupka smaczna, ale chyba mam małe dłonie i szczypty, bo po zrobieniu idealnie z przepisem była bez smaku. Dodałam drugą kostę grzybową i jest smaczna
zamiast makaronu mozna dac zimniaki ?jesli tak to jaka kolejnosc ?
dziekuje
pyszna, raz zrobiłem z mrożonymi, też jest OK
Bardzo pyszna
Bardzo pyszna zupka, szybka do zrobienia, członkowie rodziny byli zachwyceni na wigilli nową potrawą.
na wigile napewni zrobie
Pyszności
Gosiu - przyswajamy witaminy a nie warzywa. Witaminy są przyswajalne w towarzystwie tłuszczy - bez znaczenia masła czy oliwy. Natomiast duszenie na maśle znacznie polepsza walory smakowe. Jeżeli ktoś lubi oliwę do zupy to bardzo proszę, ale tylko ze względu na upodobania, bo żadnego uzasadnienia prozdrowotnego to nie ma.
Nie wiem, czy gratulować Ci zamiany soli na Vegetę, bo ja dodaję sól morską, którą kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, albo estragon - zioła, które nadają potrawom słony smak.
Vegeta to: glutamian sodu, inozynian disodowy, cukier, przyprawy (nie wiadomo jakie :O ), barwnik (ryboflawina).
Oliwę do masła należy dodawać tylko wtedy, jeżeli będziemy coś dłużej smażyć na maśle, bo dodanie odrobiny oleju czy oliwy zapobiega przypalaniu się masła. Tutaj używamy masła do duszenia, więc nie ma potrzeby dodawania oliwy.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Witam!
Zupka pyszna i szybka !!! ale Ja zamiast maki dodalam tak okolo 150 g Creme fraiche Rama (cremefine) , do maselka dodalam lyzeczke oliwy z oliwek co daje lepsze przyswajanie warzyw, ktore znajduja sie w zupce i zamiast soli dalam lyzke Vegety.
Pozdrawiam Serdecznie!
Are you sure to delete this comment ?