![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/14nt48kl-ccf12-618570-cfcd2-ilm452t2/2105c021-e61b-4f72-af38-92eb00f3d9a5/main/zupa-pieczarkowa-ala-crem-z-grzankami-z-ciasta-francuskiego.jpg)
- TM 21
Składniki
ZUPA
- 300 g pieczarek - jasnych,obranych i pokrojonych
- 60 g cebuli - schłodzonej,obranej,pokrojonej w ćwiartki
- 50 g masła - pokrojonego na kawałki
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą (Winiary)
- 2 szczypty pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka Vegety lub innej przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 g mąki pszennej
- 600 g wody
- 2 łyżki śmietany 30%
- natka pietruszki do dekoracji
GRZANKI
- 1 placek ciasta francuskiego
- 200 g pieczarek - jasnych,obranych i pokrojonch w pastry
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Z ciasta francuskiego ,radełkiem wycinać kwadraciki 3cm x 3cm.
Blache z piecyka wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim kwadraciki z ciasta. Na każdy kwadracik (możemy go posmarować mlekiem) układamy plasterki pieczarki i delikatnie solimy .
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 -13 minut ( do zrumienienia )
Do naczynia
włożyć cebule, rozdrobnić - 3s / obr.5 zgarnąć kopystką na dno naczynia.
Dodać masło i dusić - 2min / Varoma / obr.1
Dołożyć pieczarki, kostki bulionowe,sól,pieprz,Vegete,sok z cytryny,mąkę i zmiksować - 8s / obr.5
Dolać wodę i gotować - 10min / 90 stopni / obr.2
Zmiksować 30s / obroty od 1-8 stopniowo zwiększać ( najlepiej robić to w rękawicy kuchennej ponieważ miarka przy miksowaniu trochę parzy )
Dolać śmietane i wymieszać - 3s / obr.4
Gotować 2min / Varoma / obr.1
Przelać do miseczek , udekorować natką i podsmarzonymi na patelni pieczarkami opruszonymi solą . Na talerzyku ułożyć grzanki.
GRZANKI
ZUPY
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1251:]][[wysiwyg_imageupload:1252:]]
[[wysiwyg_imageupload:1254:]]
SMACZNEGO !!!
1. Zupę jeżeli jest taka potrzeba doprawić wg. własnego smaku.
2. Grzanki zazwyczaj robię z takiej ilości ciasta ile sztuk akurat potrzebuję.
3. Jeżeli zostają mi pieczarki ( kupuje zawsze troche więcej ) przesmażam w plasterkach na patelni z odrobiną soli lub w frytownicy i daję na wierzch zupy razem z natką pietruszki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pycha,pycha,pycha![smileys](http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/Roving/smile.png)
Bardzo się cieszę, że zupka i grzaneczki Ci posmakowały.
Pyszna zupka i do tego te grzanki z ciasta francuskiego
Super zupka, właśnie jestem po konsumpcji![Steve Steve](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/steve.png)
Dodaje do wypróbowania
moje łasuchy bardzo lubią pieczaki ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Smakowita Monis
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?