thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
28min
porcja/porcje/porcji
0 osoba/osoby
Poziom
Średni

Składniki

ZUPA

  • 300 g pieczarek - jasnych,obranych i pokrojonych
  • 60 g cebuli - schłodzonej,obranej,pokrojonej w ćwiartki
  • 50 g masła - pokrojonego na kawałki
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą (Winiary)
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka Vegety lub innej przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 g mąki pszennej
  • 600 g wody
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki do dekoracji

GRZANKI

  • 1 placek ciasta francuskiego
  • 200 g pieczarek - jasnych,obranych i pokrojonch w pastry

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    GRZANKI
  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni.

  2. Z ciasta francuskiego ,radełkiem wycinać kwadraciki 3cm x 3cm.


     

  3. Blache z piecyka wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim kwadraciki z ciasta. Na każdy kwadracik (możemy go posmarować mlekiem) układamy plasterki pieczarki i delikatnie solimy .


     

  4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 -13 minut ( do zrumienienia )

  5. ZUPY
  6. Do naczynia Zablokowany włożyć cebule, rozdrobnić - 3s / obr.5 zgarnąć kopystką na dno naczynia.

  7. Dodać masło i dusić - 2min / Varoma / obr.1

  8. Dołożyć pieczarki, kostki bulionowe,sól,pieprz,Vegete,sok z cytryny,mąkę i zmiksować - 8s / obr.5

  9. Dolać wodę i gotować - 10min / 90 stopni / obr.2

  10. Zmiksować 30s / obroty od 1-8 stopniowo zwiększać ( najlepiej robić to w rękawicy kuchennej ponieważ miarka przy miksowaniu trochę parzy )

  11. Dolać śmietane i wymieszać - 3s / obr.4

  12. Gotować 2min / Varoma / obr.1

  13. Przelać do miseczek , udekorować natką i podsmarzonymi na patelni pieczarkami opruszonymi solą . Na talerzyku ułożyć grzanki.

Porady

[[wysiwyg_imageupload:1251:]][[wysiwyg_imageupload:1252:]]

 

 

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:1254:]]   

 

 

  SMACZNEGO !!!

 

 

 

 

 

1. Zupę jeżeli jest taka potrzeba doprawić wg. własnego smaku.

2. Grzanki zazwyczaj robię z takiej ilości ciasta ile sztuk akurat potrzebuję.

3. Jeżeli zostają mi pieczarki ( kupuje zawsze troche więcej ) przesmażam w plasterkach na patelni z odrobiną soli lub w frytownicy i daję na wierzch zupy razem z natką pietruszki.

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA PIECZARKOWA A^LA CREM Z GRZANKAMI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?