Składniki
- 100 gramów cebuli
- 20 gramów masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- listki z 2 sporych pęczków rzodkiewek
- 400 gramów ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1000 gramów wywaru z kurczaka
- 100 gramów śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Listki rzodkiewki oderwać od pęczka , starannie umyć i osuszyć.
Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, włożyć do naczynia miksującego i posiekać 5 s./ obr.5.
Zgarnąć na dno naczynia przy pomocy kopystki, dodać masło i oliwę , dusić 2 min./Varoma/ obr.1
Dodać listki rzodkiewki i ponownie dusić 2 min./Varoma/obr.1
Następnie dodać wywar z kurczaka i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować 20 minut /100 stopni/ obr.1
Dodać śmietanę i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ok 30 s./ obr. 8
Doprawić do smaku.
Porady
Więcej o zupie na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/04/wiosenna-zupa-z-listkow-rzodkiewki.html lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nigdy takiej zupy nie jadłam ale jak wyrośnie u mnie rzodkiewka to na pewno taka zupa zagości w moim menu
BARDZO DOBRA zupka ja zamiast liści rzodkiewki dałem liście pokrzywy (mlode z górnego pęda) wyszła wyśmienita zupa krem. Smakowała nie tylko mi ale także moim przyjaciołom. Część z nich jak przychodzi na zupę to już z pokrzywą
Życzę wszystkim smacznego
Moje dzieci były przekonane, że jedzą krem z brokuła - wyprowadziłam je z błędu dopiero po jedzeniu, bo łatwo się uprzedzają do jedzenia nawet nie kosztując. Tak samo całe lata robiłam z wątróbką drobiową - na pytanie co jest na obiad mówiłam, że mięsko z kurczaka i wszystko znikało z talerza.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Zrobiłam dziś na obiad z ziemniakami Rodzinka myślała, że to szczawiowa i bardzo się zdziwiła, że wykorzystałam listki rzodkiewki do zupy Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Tak zupę zdecydowanie najlepiej robic na listkach z ekologicznych upraw lub z wlasnej dzialki - wtedy wiemy co jemy i mamy pewnosc ,że nie pryskane
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Też słyszałam, że dobra ta zupa jest. Będę próbować.
www.thermoprzepisy.pl
www.vitasklep.pl
Ubiegłaś mnie z publikacją tej zupy. Ja też taką z listków rzodkiewki robiłam, ale bez ziemniaczków. Zagęszczałam mąką ryżową. Budziła zdziwienie, ale była smaczna. Polecam.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Do tej pory dodawałam listki rzodkiewki do surówki Czas zrobić z nich zupę Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję ale raczej z gruntowych rzodkiewek. Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/