- TM 21
Składniki
NA KLOPSIKI
- 30 g bułki tartej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko kurze
- 250 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka )
NA ZUPE CEBULOWĄ
- 50 g przecieru pomidorowego
- 40 g oleju
- 200 g czerwonej cebuli - obranej, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 20-30 g czerwonego wina ( porto )
- 1000 g wody
- 1 szczypta pieprzu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 kostki bulionu drobiowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucić cebule i rozdrobnić - 3 sek. / obr.8
Dodać olej i podsmażyć – 3 min. / Varoma / obr.2
Dodać pozostałe składniki oprócz wina.
Na pokrywie TM postawić Varome z klopsikami i gotować – 18 min. / Varoma / obr.2
Po ugotowaniu odstawić Varome i dodać do zupy wino, wymieszać – 10 sek. / obr.4
Klopsiki rozłożyć na talerze i zalać zupą . Można udekorować szczypiorkiem.
Ząbek czosnku wrzucić przez otwór w pokrywie naczynia miksującego i rozdrobnić – 3 sek. / obr.8
Zgarnąć kopystką na dno naczynia.
Dodać pozostałe składniki i mieszać - 40 sek. / obr.3-5
Natłuścić dłonie olejem i formować z mięsa około 30 klopsików ( wielkości orzecha włoskiego ). Ułożyć na przesmarowanej olejem dolnej i górnej części Varoma. Przykryć pokrywą.
ZUPY CEBULOWEJ
KLOPSIKÓW
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1817:]]
SMACZNEGO !
[[wysiwyg_imageupload:1816:]]
[[wysiwyg_imageupload:1815:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jaruś cieszę się, że zupka smakowała ! Mój syn dodaje dla większej ostrości troszkę Tabasco
Dziękuję bardzo za komentarz, pozdrawiam
elplus bardzo mi miło, że zupka przypadła do gustu Klopsiki mozna modyfikować na swój sposób, kiedyś spróbuje Twojej wersji Pozdrawiam
Zupka pychota Bardzo mi smakowała . Osobiście dodałem ostrej papryki bo lubię bardziej wyrazisty smak
Zupka przepyszna, ale pulcepiki zmodyfikowałam: zamiast bułki tartej dodałam płatków owsianych. Poza ty dodałam także drobno zmieone 2 gałazki pietruszki zielonej oraz 2 gałązki koperku zielonego. Polecam
Limonka bardzo dziękuję za komentarz Mam nadzieję,że zupka smakowała
Faktycznie wytrawna. Zaskakujący smak
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" height="19" width="19"> Proszę i zapraszam " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" height="19" width="19"> Grażynko dziękuję za komentarz i ocenkę " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" height="19" width="19">
Prosty przepis na bardzo krzepiącą i smaczną zupkę Moniczko dziękuję
Elwira78 bardzo mi miło,że zupka posmakowała
Zupa pycha! Robię często nawet bez klopsików tylko z grzankami