thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 gramów oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1000 gramów wody
  • 1 liść laurowy
  • 250 gramów soczewicy zielonej lub czerwonej
  • 400 gramów pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • garść siekanej natki pietruszki
  • kilkanaście oliwek
  • 2-3 łyżki octu winnego czerwonego, ( opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Marchew obrać , pokroić w mniejsze kawałki i rozdrobnić kilka sekund/ obr.6

    Przełożyć do innego naczynia.

    Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek. Rozdrobnić 6-8 s./ obroty 5. Zgarnąć kopustką na dno naczynia.

     

    Następnie dodać oliwę i dusić 3min./ Varoma/ obr.3

    Dodać wodę. listek laurowy ,opłukaną soczewicę i rozdrobnioną marchew - nastawić 30 min./100° C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2

    Gotować z koszyczkiem ustawionym na pokrywie.

    Następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat , doprawić solą, pieprzem i oregano.

    Gotować kolejne 15 min./100° C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2


    Przed podaniem posypać natką pietruszki, można udekorować dodatkowo plasterkami oliwek.  Zaleca się podanie z odrobiną octu winnego, który zaostrzy smak.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Grecka zupa z soczewicy - Fakes soupa

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 28, 2014 at 14:34
    5.0

    Zupę z soczewicy gotuję bardzo często, ale w tradycyjny sposób. Dziś pierwszy raz w termomixie i myslę, że ten sposób już zostanie na dłużej. Przy gotowaniu trzeba zwrócić uwagę , by nie nalać za dużo wody, sugerowałabym nawet, by dodać troszkę mniej niż jest w przepisie,ponieważ zupka lubi wykipieć. Zrobiłam ze świeżymi pomidorami, bez oliwek, plus troszkę majeranku, wyszła przepyszna.

  • maja 6, 2013 at 12:39

     

    Już poprawiam błąd, oczywiście marchew dodać z soczewicą tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • maja 6, 2013 at 12:34
    5.0

    Zupa pyszna chociaż autorka każde rozdrobnić marchewkę a później nie pisze co z nią zrobić? Ja ją dorzuciłam razem z soczewicą. Dodaję mniej wody, rezygnuję z przecieru i oliwek.

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: