thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 Pęczek kopru
  • 1000 gram wody
  • 500 gram oczyszczonej botwinki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Botwinkę ( oczyszczoną ) i koper włożyć do naczynia miksującego, dodać wodę i rozdrabniać - czas wg. uznania / obr.poz.6-8

  2. Dodać cukier, ocet i zagotować - czas 15min. / temp. 90 stopni /obr.poz. 2-3

  3. Gorącym wywarem napełnić wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować.  

Porady

1. Trzeba kontrolować stopień rozdrobnienia botwinki.

2. Należy pamiętać,że jest to tylko półprodukt (dodatek do zupy) i należy gotować jeszcze po dodaniu botwinki do pozostałych składników zupy i całość doprawić wg. własnego smaku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BOTWINKA DO SŁOIKÓW

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 27, 2013 at 23:02

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Agniesiu robisz wszystko tak samo tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> TM 21 różni się od TM 31 tylko tym , że w moim starszym modelu nie ma Wsteczne obrotów wstecznych i do temperatury mam ustawianie ręczne a nie elektroniczne, no i wiadomo wygląd zewnętrzy zupełnie inny. Jeżeli napotkasz przepisy na TM 21 to oznacza, że napewno je wykonasz w TM31- ja mam troszke gorzej tzn. z TM31 na TM21 tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Pozdrawiam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> 

  • września 27, 2013 at 20:28
    5.0

    Moniś i znowu sie powtórzę jak na TM31

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com


     

  • sierpnia 7, 2013 at 21:43

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Witaj Ewo ! Jakoś przegapiłam ilość słoiczków podczas wpisywania w starej wersji przepisowni,ale już dopisałam - tylko nie ma możliwości wpisania pojemności więc napisze tutaj :

                                           tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Wychodzą dwa pełne słoiczki 0,75 l i jeszcze troszke zostaje

                     Ja te nadwyżki przelewam do jednego słoiczka np. jak robie z dwóch,albo trzech porcji to z tych końcówek dopełnie kolejny słoiczek.  

  • sierpnia 6, 2013 at 14:02
    5.0

    Monika, ile Ci wyszło słoiczków z 0,5kg botwinki?

    W sobotę będę przygotowywała wg Twojego przepisu tmrc_emoticons.)

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

  • maja 16, 2013 at 22:27

     tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Jeżeli chodzi o całą zupkę to ze względu na liczność członków mojej rodziny nie gotuję w TM tylko w tradycyjnym garnku na wywarze mięsnym z żeberka lub na kostce spod schabu dodając listek laurowy i ziele angielskie. Zupka delikatnie zabielona śmietanką dobrze smakuje zarówno z młodymi ziemniaczkami jak i jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.


             tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Pozdrawiam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>

  • kwietnia 17, 2013 at 11:34

    monika6500

     tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19"> Taką botwinkę używamy do zupki tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

     

    Super. A podałabyś przepis na taką zupę tutaj albo na priv? Zgóry dziękuję!

  • kwietnia 16, 2013 at 18:36

     tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Taką botwinkę używamy do zupki tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>

  • kwietnia 16, 2013 at 10:50

    Jak potem można wykorzystać taką botwinkę w słoikach? Do zupy? Jako surówka do obiadu?