thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
opublikowany: 17/09/19
zmieniono dnia: 18/09/19

Składniki

CIASTO

  • 125 g mąki orkiszowej
  • 125 g mąki pszennej, plus dodtkowa ilość do oprószenia formy i blatu
  • 125 g masła, schłodzonego plus doatkowa ilość do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • 20 g wody
  • 3 g soli

NADZIENIE

  • 450 g różyczek kalafiora, świeży
  • 300 g białej cebuli, obranej,pokrojonej w krążki ok. 4 mm
  • 60 g czerwonej cebuli, obranej, pokrojona w krążki ok.1mm
  • 150 g papryki stożkowej, pokrojona w 2 cm krążki
  • 20 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 500 g wody
  • 5 g soli
  • 1 g pieprzu, mielonego
  • 100 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany, 18% tłuszczu, gęstej, kwaśnej
  • 6 gałązek świeżego tymianku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do suchego i czystego naczynia miksujacego wkładamy wszytskie składniki na ciasto 1min/INTERWAŁ
    2. Ciasto przełożyc na blatu formować kulkę
    3. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyc maką.
    4. Ciasto rozwałkować na oprószonym blacie i wylepić dno i brzegi formy
    ( średnica formy 25- 28cm)
    5. Nakłuć widelcem,przykryc folią i odstawić cłe do lodówki na 15min.
    6. Rozgrzac piekarnik do temp.180C, schłodzone ciasto piec 15-20 min. w tym czasie przygotować nadzienie.
  2. NADZIENIE
  3. 1. Do naczynia miksujacego wlewamy wodę.
    2. Na podstawke VAROMY dajemy kalafior, nakadamy drugą nakładkę VAROMY ukłamy w niej cebule i paprykę, przesypujemy je solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. 15min./VAROMA/obr.1
    3. Gotowe warzywa odstawiamy na bok.
    4. Do czystego i suchego naczynia mikujacego wkładamy ser żólty pokrojony w kostkę 5s./obr.6
    5. Dodajemy jajka, śmietane, tymianek, 3g soli, kilka szczypt pieprzu 5s./obr.4
    6. Na wystudzony spód tarty rozkładamy ugotowany kalafior,cebule i paprykę zalewamy gotową masą . Opruszamy pieprzem i solą i rozkładamy krązki czerwonej cebuli.
    7. Pieczemy 40min. w 180C.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TARTA Z KALAFIOREM

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: