thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

dwie duże blachy

  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli czosnkowej
  • 280 g mąki, ja dodałam pszennej
  • 150 g szynki gotowanej
  • 1.5 łyżki ziaren czarnuszki
  • 2 jajka cale
  • 130 g masła miękkiego, pokrojonego w kawałki
  • 30 g mleka
  • 1 łyżeczki soli
  • 200 g sera żółtego

  • 0.5 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżki ziaren czarnuszki
  • 280 g mąki, ja dodałam pszennej
  • 150 g szynki gotowanej
  • 200 g sera żółtego
  • 30 g mleka
  • 130 g masła miękkiego, pokrojonego w kawałki
  • 2 jajka cale
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajka, masło, mleko i sól, wyrobić ciasto 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał.
    4. Dodać ser i szynkę, wymieszać 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał.
    5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
    6. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, pokroić w paski o szerokości 1 cm i długości 8-10 cm (jeśli ciasto za bardzo się klei można włożyć je na ok. 15 minut do lodówki). Paski skręcić w świderki, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na rumiano ok. 15 min w temp.
    200°C.

Porady

Oryginalny przepis pochodzi ze strony TM na Facebooku (wpis 4 stycznia 2013). Ja dodałam czarnuszkę i zmodyfikowałam sól, (dodając część soli czosnkowej) gdyz nie umiemy żyć bez tych dodatków.

Miałam trochę problem z czasem pieczenia (czy na dolna grzałka, czy górna, czy może obie - pierwsza partia na samą dolną (ale się przypiekły), druga partia na obydwie i przy zmniejszonej temp do 180 stopni.

Dodatkowo przygotowałam masełko czosnkowe w którym można zanurzać paluszki.

Jak dla mnie pycha (na dzisiejszą imprezkę tmrc_emoticons.))

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Paluszki serowo - szynkowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?