- TM 31
Składniki
dwie duże blachy
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli czosnkowej
- 280 g mąki, ja dodałam pszennej
- 150 g szynki gotowanej
- 1.5 łyżki ziaren czarnuszki
- 2 jajka cale
- 130 g masła miękkiego, pokrojonego w kawałki
- 30 g mleka
- 1 łyżeczki soli
- 200 g sera żółtego
- 0.5 łyżeczki soli czosnkowej
- 1 łyżeczki soli
- 1.5 łyżki ziaren czarnuszki
- 280 g mąki, ja dodałam pszennej
- 150 g szynki gotowanej
- 200 g sera żółtego
- 30 g mleka
- 130 g masła miękkiego, pokrojonego w kawałki
- 2 jajka cale
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajka, masło, mleko i sól, wyrobić ciasto 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał.
4. Dodać ser i szynkę, wymieszać 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał.
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
6. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, pokroić w paski o szerokości 1 cm i długości 8-10 cm (jeśli ciasto za bardzo się klei można włożyć je na ok. 15 minut do lodówki). Paski skręcić w świderki, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na rumiano ok. 15 min w temp. 200°C.
Porady
Oryginalny przepis pochodzi ze strony TM na Facebooku (wpis 4 stycznia 2013). Ja dodałam czarnuszkę i zmodyfikowałam sól, (dodając część soli czosnkowej) gdyz nie umiemy żyć bez tych dodatków.
Miałam trochę problem z czasem pieczenia (czy na dolna grzałka, czy górna, czy może obie - pierwsza partia na samą dolną (ale się przypiekły), druga partia na obydwie i przy zmniejszonej temp do 180 stopni.
Dodatkowo przygotowałam masełko czosnkowe w którym można zanurzać paluszki.
Jak dla mnie pycha (na dzisiejszą imprezkę )
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
wszystkim smakowały - zrobiłam z kminkiem w formie wycinanych ciasteczek polecam
Powiem tak: zrobiłem paluszki po raz pierwszy miesiąc temu (na Święta - na próbę).
Tak zasamkowały, że wczoraj zrobiłem już po raz chyba siódmy albo ósmy.
Są rzeczywiście pyszne i wciągające...
Za każdym razem dajemy inne wędliny (szynka, salami, kabanosy) z tego co akurat "pod ręką". Ostatnio zamiast formowac paluszki wycinam literatką krążki z rozwałkowanego ciasta - szybciej i prościej..
Polecam wszystkim.
Pycha!!! Super przekąska
Wszystkim smakowały. Część zrobiłam bez skręcania - mniej roboty a smakują tak samo.
Pomocy, ile dni wcześniej mogę przygotować takie paluszki??? chce jak najwcześniej je zrobić bo ma bardzo dużą impreze i malutkiego synka wieć wszystko robie nocami czy np moge zrobić w srodę na sobotnią imprezę? czy nie bedą twarde lub już niezjadliwe?
Paluszki pyszne, pasują do piwa
Wypróbuje i zobaczymy
Wypróbowałam wczoraj. Nie jemy mięsa wieć zamiast szynki dodałam tyle samo pieczarek uduszonych z cebulką. Podałam z dipem czosnkowym. Wyszły świetnie! Wszyscy zachwycheni
Wyprobowalam wyszły super na imprezki super
Paluszki są naprawdę pyszne, będę je często robić.
Are you sure to delete this comment ?