![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/f25jbfvv-ce34d-315089-f60be-g3i7kqcj/a44ffd0f-2011-4c7c-b5a5-bbb9e2fc3a6a/main/wariant-ciasteczka-kruche-bezglutenowe.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/f25jbfvv-ce34d-315089-f60be-g3i7kqcj/6006bc77-491a-4cb6-9663-c2f46c91011c/main/wariant-ciasteczka-kruche-bezglutenowe.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/f25jbfvv-ce34d-315089-f60be-g3i7kqcj/85d35996-fcbc-45fd-9b10-6da4ad2f5373/main/wariant-ciasteczka-kruche-bezglutenowe.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/f25jbfvv-ce34d-315089-f60be-g3i7kqcj/210220eb-02a7-4851-9b30-611f1c4dfff7/main/wariant-ciasteczka-kruche-bezglutenowe.jpg)
Składniki
Ciasteczka kruche bezglutenowe
- 200 g mąki kukurydzianej
- 40 g skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżki zimnej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wyrobić 20 s/obr.5.
Ciasto zagnieść i uformować wałek o średnicy ok. 4 cm. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1h.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Po 1h ciasto wyjąć z lodówki. Wałek ciasta pokroić na 0,5 cm plastry, w każdym plastrze można odbić wzór pieczątką, widelcem lub tłuczkiem do kotletów.
Piec 15 minut w 190°C.
Podawać po ostudzeniu.
Ciasteczka kruche bezglutenowe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?