thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 40 g drożdży świeżych, lub 2 opakowania suchych
  • 320 g mleka
  • 1 płaskich łyżeczek cukru
  • 650 g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżeczki soli
  • 80 g oleju
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku

Dodatki

  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty ziół prowansalskich, opcjonalnie
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty Papryki słodkiej, opcjonalnie
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty czarnuszki, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Kopystką zgarnąć czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego

     

     

  2.  

    Dodać oliwę (80g)  i olej (80g) oraz 1 łyżeczkę soli, wymieszać 15 s/obr. 6.

     

     

  3.  

    włożyć drożdże (40g), wlać mleko (320g) i dodać cukier (1 łyżeczka). Wymieszać 2 min/37°C/obr. 2

     

     

     

  4.  

     

    Dodać mąkę (650g) i 2 łyżeczki soli. Wyrobić ciasto 3min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

     

    Moim Panom smakują najbardziej z ziołami prowansalskimi, zatem ja dodaje jeszcze dwie łyżeczki ziół przed wyrabianiem.

  5. Ciasto wyjąć z naczynia.

    Jeśli chcemy paluchy o kilku smakach - ciasto mozna podzielić i do każdej częściu dodać:

    czarnuszkę,

    2 łyżeczki słodkiej papryki

    zioła prowansalskie

    (każdą część smakową mozna wyrobić ponownie po 1 min)

     

     

  6.  

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

     

     

     

  7. Kawałek ciasta  rozwałkować (mnie łatwiej jest pracować na mniejszych kawałkach a częsciej) na płaski placek ktory należy pociąć na paski szerokie ok 1 cm.

     

     

  8. Każdy placek zrolować na paluch które należy rozłożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem.(chudsze będą sie piekly szybciej i będą bardziej chrupiące)

    Mnie na blasze mieści się ok 25 paluszków.

     

     

  9.  

    Piec do momentu, aż będą złocistobrązowe (180°C).

    Mój piekarnik niestety piecze nie równomiernie więc w trakcie te ze środka muszę wyjać i pozostałe podpiec.

     

     

  10.  

    Upieczone wyłożyć na kratce do ostudzenia.

     

    Wystudzone przełozyć do pojemnika - część efektu końcowego jak na zdjęciu głównym tmrc_emoticons.)

Porady

Gdy jedna część się piecze - przygotowywujemy drugą na kolejnym kawałku papieru do pieczenia i wymieniamy.

Ciężko określić czas przygotowania i pieczenia - ja zawsze robię z synem więc idzie dość sprawnie tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Paluchy czy paluszki a'la grisini

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?