- TM 31
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 40 g oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 10 g drożdży
- 100 g wody
Szpinakowe nadzienie
- 300 g liści szpinaku
- 20 g masła klarowanego
- 100 g sera feta
- 20 g sera parmezan
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut, w tym czasie na powierzchni ciasta mają pojawić się bąbelki. Dosypujemy mąkę, dolewamy oliwę i sól wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto wyciągamy z naczynia i przekładamy do miski, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.
W tym czasie robimy nadzienie. Do czystego naczynia Thermomix dajemy klarowane masło, rozpuszczamy czas 2 min/temp.100/obr.2. Dodajemy szpinak (jest go dużo ale pod wpływem wysokiej temperatury zacznie zmniejszać swoją objętość. Podduszamy szpinak czas 14 min/temp. 100/obr.2 Ze szpinaku musi wyparować woda więc możliwe, że będziemy musieli wcześniej skończyć podduszanie lub jeszcze dołożyć czasu.
W trakcie pracy Thermomix dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po skończonym czasie doprawiamy szpinak i miksujemy czas 30 s/obr.6. Pozostawiamy szpinak w naczyniu do wystygnięcia.
Do zimnego szpinaku dodajemy ser feta i ser parmezan mieszamy czas 30 s/obr.5.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Z każdej części wałkujemy taki sam okrąg. Wykonanie znajduje się poniżej we wskazówkach.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 minut.
Szpinakowe słoneczko
Porady
[[wysiwyg_imageupload:2479:]][[wysiwyg_imageupload:2480:]][[wysiwyg_imageupload:2481:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy całość można wcześniej przygotować A później wstawić do piekarnika? Nie urośnie za bardzo to ciasto?
Barbara Partyka:
Witam
Czy ciasto można zrobić wcześniej i wstawić do piekarnika dopiero przed podaniem? Chce zrobić pizze dla gości i się zastanawiam czy mogę przygotować wcześniej? jak Pani robiła? Czy warto?
Super pomysł i składniki wykorzystam na imieniny. Lubię szpinak więc będzie nowy przepis do kolekcji.
Dziękuję za przepis. Robiliśmy kilkakrotnie i za każdym razem "pizza" znika przy pierwszym podejściu Przy okazji wprowadziliśmy do naszej kuchni szpinak, który wcześniej omijałam w obawie o pracochłonność "obróbki" a tu łatwizna!
gwiazda szpinakowa,pyszna,zwłaszcza ciasto a farsz doprawiłam według własnego uznania,ogólnie rewelacja,polecam
Super wygląda, nieżle smakuje i naprawdę nie jest wcale takie trudne do zrobienia. Na imprezach robi furorę
robilam z tego przepisu i ciasto wyszlo strasznie gumowate i sie nie wypieklo...niestety troch zakalec. Mysle z e kolejnym razem sprobuje z drozdzami jednak...
Pięknie wygląda, nie mogę się doczekać jak smakuje
a robiła któraś z teakiego przepisu.. jest bez drozdzy i nie wiem czy to dobrze czy zle ??? http://www.thermolife.pl/imprezowa-pizza-slonce/
Ja już też zrobiłam. Wyszło super. Naprawdę smaczne (czosnku jednak dałam wg swojego uznania, tj. 3 szt)
[[wysiwyg_imageupload:2566:]]