![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/m3s1bjt7-98b84-965817-cfcd2-m8w2a25i/cff1ed51-f009-4243-92bf-a2ef83452543/main/cebulaczki.jpg)
- TM 31
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 300 g mąką pszennej
- 20 g drożdży
- 2 TM mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- Składniki na farsz:
- 300 g sera, białego
- 1 jako
- sól do smaku
- kminek
- pieprz ziołowy
- 400 g cebuli
- łyżka masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
Do pojemnika dajemy mleko z drożdzami i cukrem - ustawiamy na 1,5 minuty 50 stopni obroty 4
Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3 minuty Interwał.
Wykładamy do miski, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
W międzyczasie robimy farsz na ciasto.
Dajem wszystkie składniki oprócz cebuli do naczynia i ucieramy przez 30 sekund obroty 4.
Masa powinna być pikantna.
Do masy dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i mieszamy używając wstecznych obrotów przez 30 sekund obroty 4.
Następnie wałkujemy ciasto i wykrawamy koła o średnicy ok 10 cm nakładamy na blaszkę i na placki nakładam farsz cebulowo - serowy.
Czekamy ok 10 minut jak ciasto podrośnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 20 minut.
Smakują na ciepło i zimno.
//www.thermoprzepisy.pl/index.php/2011/09/cebulaczki/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Są ok, ale szału nie ma. Jak dla mnie bez wyrazu.. Piekłam 35min, bo po 20stu były jeszcze surowe.. Wolę wersję jak w komentarzu poniżej, bez sera i z podsmażaną cebulką![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Są ok ale u mnie bardziej smakuje wersja bez sera, z podsmażoną cebulą![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Bardzo dobre, cebulaczki sa zawsze moja alternatywa jak nie wiem co na kolacje zrobic.Dzieki za fajny przepis![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Cebulaczki smaczne, ale tego farszu wystarczyłoby na dwie porcje. Przynajmniej mnie tak wyszło Chyba jednak za długo jest to mieszanie, bo u mnie cebula była pocięta na drobniutkie kawałeczki.![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Tez czasem robie
Bardzo smaczne i smakuja nawet tym, Ktòrzy sie "boja" cebuli, co dziwne
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Bardzo pyszne, często je robię
wszystkim smakują
dziekuję za przepis i pozdrawiam ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
troszke grubsze - to drożdżowe ciasto więc urośnie jeszcze.
www.thermoprzepisy.pl
www.vitasklep.pl
mam pytanko: na jaką grubość rozwałkować ciasto? taką jak pierogi czy grubszą?
zachęcona komentarzami też zrobiłam i potwierdzam rewelacja !!!
Robiłam dzisiaj cebulaczki. Wyszły rewelacyjne, ze stołu zniknęły w tempie ekspresowym
Are you sure to delete this comment ?