thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 05/02/20
zmieniono dnia: 12/02/20

Składniki

CHRUPIĄCE PALUCHY Z PRAŻONEJ CEBULKI I SZCZYPIORKU

  • 70 g prażonej cebulki, gotowej
  • 400 g mąki pszennej, + mąka do obsypania
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 szczypty kurkumy, mielonej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty cukru
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 30 g musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekanego
  • 180 g ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PALUCHY
  1. 1. Do naczynia miksujacego wkładamy 50g prażonej cebulki 10s./obr.10
    2. Dodajemy reszte prażonej cebulki i pozostałe składniki 45s./INTEWAŁCiasto"Ciasto"
    3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i kroimy na cienkie paski około 1cm,
    każdemu z tych pasków nadajemy
    ręcznie okragłego kształt.
    4. Paluchy układamy na pergaminie i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia w tym czasie należy włączyc piekarnik na 180C.
    5. Paluchy pieczemy około 20-25min. w temp. 180C
    6. Podajemy po wystudzeniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHRUPIĄCE PALUCHY Z PRAŻONEJ CEBULKI I SZCZYPIORKU

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?