thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 18/11/13
zmieniono dnia: 21/01/14

Składniki

krem karmelowo-rumowy

  • 250 g cukru kryształu
  • 600 g masła
  • 2-3 łyżki rumu
  • 5 jajek
  • 50-70 g płynnego karmelu
  • 1 cukier wanilinowy

rodzynki w rumie

  • 300-500 g rodzynek sułtanek + rhum do namoczenia

polewa czekoladowa

  • 250 g masła
  • 200 g Czekolady gorzkiej

biszkopt

  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    tort rumowo-karmelowy
  1. Rozgrzac piekarnik do temp 150 stopni.Składniki: 6jaj,250g cukru kryształu,150g mąki pszennej,200g mąki ziemniaczanej,10g proszku do pieczenia, 4 łyżki wody.Białka oddzielić od żóltek,mąki odważyć i wymięszać z proszkiem do pieczenia.Do żółtek wlać wodę i wymięszać. Białka wlać do naczynia miksującego,nałożyć motylek i ubijać 4 min.obr 3,5.Teraz w ciągu 2 min.obr.2 wsypywać cukier.Następnie nastawić 1min. obr.1,5-2 i wlewać żółtka z wodą.Na koniec do masy dodawać przez otwór w pokrywie wymięszane i przesiane mąki z proszkiem.Wymięszac 1min. obr. 1,5.Gotowy biszkopt wyłożyć do tortownicy.Piec 10 min w temp.150 stopni, a potem zwiększyć temp.do170 stopni i piec jeszcze 20 min.Po upieczeniu odwrócić foremkę z biszkoptem i ostudzić na blacie kuchennym.

  2. W tym czasie zrobić karmel. Na patelnię wsypać 50g cukru i skarmelizować na jasnobrązowy kolor.Wlac pół szklanki wody i pogotować,aż do momentu osiągnięcia konsystencji syropu. Pół kg rodzynek zalać rumem.Odstawić Teraz przygotować krem. Do naczynia miksującego wbić 5 jaj,wsypać 250g cukru,1 cukier waniliowy i ubijać na gorąco 7 min. 70 stopni.Wylać na miskę i ostudzić.Do naczynia miksującego włożyć 600g masła i rozmięszać.Nałożyć motylek i przez otwór w pokrywie dodawać wystudzoną masę jajeczną. Na koniec dodać wystudzony karmel i 1-2 łyżek rumu.Ostudzony biszkopt przekroić. Nasączyć rumem w którym moczyły się rodzynki i składać tort  przekładając krążki kremem karmelowym. Boki i wierzch posmarować kremem.Wyszprycować ornamenty. Teraz wsypać odsączone z rumu rodzynki.Do naczynia miksującego wrzucić 200g gorzkiej czekolady i 250 g masła i stopić.Gdy masa się połączy,polać rodzynki wykonując na nich " kratkę".Można do dekoracji użyć małych bezów lub innych elementów dekoracyjnych.Wstawić do lodówki w celu "związania" składników.Koniec! 

Porady

zamiast jasnego biszkoptu można upiec ciemny. Należy wtedy ująć maki i dodać kakao.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

tort rumowo-karmelowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 11, 2019 at 21:26
    1.0

    Pysznie wyglądatmrc_emoticons.)

  • listopada 20, 2013 at 21:49

    już jest reszta składników

  • listopada 19, 2013 at 06:24

    tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="tmrc_emoticons.(" height="19" width="19"> Niestety z samego biszkoptu nie da się zrobić tortu -  póki co brakuje dużo składników w przepisie tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="tmrc_emoticons.(" height="19" width="19">

      

    SkładnikiPortions16 kawałek/kawałki/kawałkówtort rumowo-karmelowy

    6 jajek250 g cukru150 g mąki pszennej200 g mąki ziemniaczanej10 g proszku do pieczenia

                            tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="tmrc_emoticons.(" height="19" width="19"> Co z resztą składników       

     

Are you sure to delete this comment ?