thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

sernik z czekoladą Nigelli

  • 200 gramów herbatników, pokruszonych
  • 50 gramów masła, niesolonego, pokrojonych
  • 100 gramów gorzkiej czekolady, połamanej
  • 50 gramów orzeszków ziemnych solonych

spód

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. -200 g herbatników, połamać

    -50 g masła

    -100 g gorzkiej czekolady, połamać

    -50 g orzeszków ziemnych solonych

    Zmiksować około minuty na obrotach 5 (nie zupełnie miałko), wyłożyć na posmarowaną tortownicę o średnicy ok. 25 cm, ugnieść równo.

    -500 g twarogu sernikowego, nie schłodzonego

    -łyżkę kwaśnej śmietany

    -3 jajka, 3 żółtka

    -100 g cukru (w oryginale było 200)

    -łyżka masła orzechowego

    Wymieszać (kilka sekund na średnich obrotach, tylko aby się składniki połączyły; ser nie lubi długiego mieszania), wylać na przygotoany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 50 minut.

    -250 ml kwaśnej śmietany

    -100 g dobrej, mlecznej czekolady, połamać

    -30 g brązowego cukru

    Naczynia nie trzeba myć po mieszaniu twarogu. Wrzucić składniki, 100* / obr. 2 / 3-5 minuty, aż się składniki połączą. Wlać masę na upieczony sernik i podpiec jeszcze z 10 minut, aż zetnie się wierzch.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

sernik z czekoladą Nigelli

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 13, 2017 at 16:53
    5.0

    Bardzo smaczny. Kontrastowe smaki spodu samego sernika i polewy świetnie się dopełniają. Polecam.

  • marca 24, 2016 at 13:52

    u mnie tez ziemniaki z marchewkami tmrc_emoticons.;)

     

  • marca 24, 2016 at 12:51

    mnie sie coś źle wyświetla ten przepis. W składnikach widzę same ziemniaki i marchew

    • Proszę podać składniki według następującego wzoru:
    • 100 g ziemniaków, , pokrojonych
    • 200 g marchewek, , obranych
    tmrc_emoticons.(

  • marca 24, 2016 at 12:51

    mnie sie coś źle wyświetla ten przepis. W składnikach widzę same ziemniaki i marchew

    • Proszę podać składniki według następującego wzoru:
    • 100 g ziemniaków, , pokrojonych
    • 200 g marchewek, , obranych
    tmrc_emoticons.(

  • marca 24, 2016 at 11:22
    5.0

    Witam, Czy można nie dowawać masła orzechowego?

  • lipca 8, 2011 at 08:50

    ja dodaje 250 g gladkiego masla orzechowego, tak jak jest w oryginalnym przepisie Nigelli i wychodzi ok. Faktycznie 200 g cukru to za duzo 100 w zupelnosci wystarczy tmrc_emoticons.)

  • lipca 7, 2011 at 13:11

    Gratuluję Pani Marzenko, przepis jest genialny. Ten deser należy do moich ulubionych. Po prostu pychota, serniczek śni mi się po nocach.. Big Smile Goście i rodzina są zachwyceni. Ciasto robiłam już dwa razy, za każdym razem smakuje lepiejtmrc_emoticons.;). Jest tylko jeden minus-szybko się kończy (z powodów wiadomych).

    Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.

Are you sure to delete this comment ?