Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
10
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 01/10/22
zmieniono dnia: 06/10/22
Składniki
KINDER COUNTRY BEZ PIECZENIA
- 250 gramów ser mascarpone
- 250 gramów śmietanki 30%
- 200 gramów białej czekolady
- 125 gramów pszenicy ekspandowanej z miodem
- 200 gramów mlecznej czekolady
- 150 gramów śmietanki 30%
- 150-170 gramów herbatników maślanych
- 25 gramów pszenicy ekspandowanej z miodem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dno tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie w miarę możliwości równomiernie wyłożyć herbatniki w formie.
- Do misy naczynia miksującego dodać 200 g białej czekolady, rozdrobnić 5sek/obr. 7. Składniki zgarnąć koipystką na dno naczynia miksującego.
- Do misy dodać 250 g śmietanki 30%, ustawić 3min/50°C/obr.2 .
Założyć motylek, do masy dodać 250 g serka mascarpone, wymieszać 15sek/obr3.5 .
Zdjąć motylek. Do masy wsypać 125 g pszenicy ekspandowanej z miodem, wymieszać za pomocą kopystki. Przelać do przygotowanej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami. Wyrównać.
Na wierzchu wyłożyć drugą warstwę herbatników. - Umyć i dokładnie wysuszyć misę oraz motylek
- Załóż motylek. Do misy naczynia miksującego dodaj 150g śmietanki 30%, ubij na sztywno 30sek/obr.3.5 , sprawdzajać w międzyczasie konsystencję śmietanki, w razie potrzeby skrócić/wydłużyć czas ubijania.
Przełożyć do innego naczynia. - Do misy naczynia miksującego włożyć 200g mlecznej czekolady, rozdrobnić 3s/obr.7 . Składniki przełożyć do miski odpornej na wysokie temperatury, rozpuścicć w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
- Rozpuszczoną mleczną czekoladę wymieszać z bitą śmietaną, do połaczenia składników. Warstwę z mleczną wylać i równomiernie rozprowadzić w tortownicy. posypać 25g pszenicy ekspandowanej z miodem. Przykryć folią aluminiową, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Warstwa z białą czekoladą
Warstwa z mleczną czekoladą
Porady
Przepis pochodzi ze strony: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1322-ciasto-kinder-country
Został przeze mnie przełożony na Thermomix.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Robiłam kiedys bez thermomixa no jest pyszne te ciasto
Are you sure to delete this comment ?