Czas przygotowania
8h 0min
Czas całkowity
9h 20min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Serniczek nowojorski ThermOLKI
- 100 g płatków owsianych
- 100 g herbatników
- 200 g masła
- 1000 g twarogu
- 250 g sera mascarpone
- 330 g śmietany 30% tłuszczu
- 150-200 g cukru
- 4 jajka
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 30 g cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W naczyniu rozdrabniamy 100 g herbatników i 100 g płatków owsianych – 5 sekund, obroty na 8. Przekładamy do innego naczynia. - Do naczynia dodajemy 200 g masła i roztapiamy go – 3 minuty, temperatura 90 stopni, obroty na 2.
- Całość wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną papierem, ugniatamy i wkładamy do lodówki.
- Do naczynia dodajemy 1000 g twarogu(nie mielonego), 4 jajka, 60 g mąki ziemniaczanej, 100 g mascarpone, 150 g śmietany 30%, 150g-200g cukru, skórka z cytryny - miksujemy przy pomocy kopystki 1:30, obroty na 7.
- Mase serową przekladamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Na spód pikarnika wkładamy naczynie żarodorne z wodą(opcjonalnie) i obniżamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy od godziny do 1godziny20minut(dostosowac pod swój piekarnik).
- Po upieczeniu studzimy sernik około 3-4 godziny.
- Po wystudzeniu sernika przygotoujemy polewe.
- Zakładamy motylek i do naczynia dodajemy 130 g zimnej śmietany i 60 g cukru pudru, ubijamy na obrotach 3 do czasu ubicia - najlepiej sprawdzać co 15-20 sekund czy śmietana się ubiła by nie przebić jej w masło.
- Po ubiciu śmietany dodajemy 150 g mascarpone i ubijamy jeszcze przez 10-20 sekund na obortach 4. Przekładamy na nasz sernik, sekorujemy koniecznie solonymi pistajami, malinami i skórką z cytryny. Smacznego!
Spód
Masa serowa
Polewa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
"Wolne gotowanie" "Blokada naczynia miksującego" "Wolne gotowanie"
Are you sure to delete this comment ?