thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 29/06/15
zmieniono dnia: 29/06/15

Składniki

posypka

  • cukier brązowy, do posypania ciasta

na blaszkę ciasta

  • 260 gramów mąka kukurydziana
  • 170 gramów mąka ryżowa
  • 165 gramy mąka gryczana
  • 100 gramów cukru
  • 1 jaja całe, temperatura pokojowa
  • 1 żółtko, temperatura pokojowa
  • 80 gramów masła, najlepsze klarowane, ciepłe rozpuszczone
  • 60 gramów drożdży, świeże
  • 200 gramów mleko ryżowe, letnie
  • 0,5 łyżeczki soli
  • dowolne owoce
  • 1 słoiki dżemu
  • 1 opakowania cukier waniliowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko. Podgrzać do temp. 37C.

  2. Dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy, podgrzać 2min/30s/37C/obr.1.

  3. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min/Ciasto"Ciasto" . Jeźeli ciasto zbyt mocno się klei, dodać odrobinę mąki. Znów wyrobić 1 min/Ciasto"Ciasto"

  4. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 minut.

  5. Rozgrzać piekarnik do 150C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

  6. Wyrośnięte ciasto rozłożyć w blaszce. Posmarować dżemem. Rozłożyć owoce (np. rabarbar, truskawki, śliwki). Odstawić na 10 minut.

  7. Ciasto wstawić do nagrzanego pieranika. Piec 10 minut. Zwiększyć temperaturę do 180C i piec około 45 minut (najlepiej z włączonym termoobiegiem).

  8. Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posypać brązowym cukrem (według uznania).

Porady

Kroić po lekkim przestudzeniu. Najlepsze lekko ciepłe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ciasto drożdżowe bezglutenowe i bezpszeniczne

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?