Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 27/02/17
zmieniono dnia: 27/02/17
Składniki
ZEBRA
- 5 jajek, (oddzielić żółtka od białek)
- 200 g cukru, (jeśli duże kryształki wtedy lekko zemleć)
- 220 g oleju
- 400 g mąki samorosnącej, (jest już z dodatkiem proszku do pieczenia, można kupić np. w Kauflandzie)
- 330 g wody gazowanej
- 100 g mąki samorosnącej
- 1 opakowania cukru waniliowego lub zapachu do ciast
- 2 łyżki kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik 180 stopni (góra/dół).
Przygotować formę, w której będzie pieczone ciasto. Natłuścić boki, a spód wyłożyć papierem do pieczenia. - Założyć motylek.
- Do "Blokada naczynia miksującego" dodać żółtka i cukier. Utrzeć 6min/3,5obr.
- Dodać olej. Zamieszać 30sek/0,5obr.
- Dodać 400g mąki samorosnącej. Zamieszać 30sek/0,5obr.
- Dodać wodę. Zamieszać 30sek/0,5obr.
- Dodać drugą część mąki (100g) oraz cukier waniliowy lub zapach do ciast. Zamieszać 1,5min/0,5obr.
- Przełożyć ciasto do miski. Naczynie "Blokada naczynia miksującego" umyć i wytrzeć żeby było suche.
- Założyć motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać białka. Ubić 4min/3,5obr.
- Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką lub kopystką.
- Połowę ciasta przelać do innego naczynia i dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać.
- Do formy na przemian nakładać łyżkami ciasto. Można robić wzorki, wedle uznania i fantazji
- Wstawić do piekarnika i piec 50min.
Nie otwierać w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wystawić z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Porady
Nie przejmować się, że pęknie. Ciasto wychodzi puszyste.
Wedle uznania można polać polewą np. czekoladową.
Można też utrzeć całe jajka z cukrem. Jednak ubite białka nadają puszystości ciastu.
Życzę smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?