thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

  • 500 gramów mąki
  • 100 gramów cukru
  • 150 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 150 gramów mleka
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 150 gramów rodzynek sułtanek + rhum do namoczenia
  • aromat pomaranczowy
  • 2 jaja kurze
  • 10 gramów soli
  • 100 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc 100g mleka, drozdze, 150g maki, 10g cukru: 1min / Ciasto"Ciasto" . Zostawic w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" do wyrosniecia na 30min. Rodzynki namoczyc w rhumie. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , gdzie uròsl nam zaczyn, dodac dodac pozostale skladniki, zaczynajac od bardziej plynnych; nie dodajac rodzynek i skòrki: 4min / Ciasto"Ciasto" . Wyjac, dodac rodzynki i skòrke, wymieszac. Ciasto wlozyc do formy, zostawic do wyrosniecia, az dojdzie do brzegòw foremki. Piec w nagrzanym piekarniku: 180°, do calkowitego upieczenia ( 40min, 1h, zalezy od piekarnika). Zostawic w piekarniku do ostygniecia.

    Jesli ciasto za szybko sie piecze z wierzchu, przykryc papierem aluminiowym. Sprawdzac dlugim patyczkiem czy jest suche w srodku, czyli gotowe. Jest to tradycyjne, klasyczne wloskie panettone. Inne wersje moga byc wg gustòw- z kawaleczkami czekolady w srodku i z czekoladowa polewa; zwykle polukrowane i ozdobione platkami migdalowymi....

    Wazne jest przestrzegac czasu rosniecia ciasta. Wazne jest, by nie roslo w przeciagu. Wazne, by piekarnik byl nagrzany do wlasciwej temperatury, bo moze "siasc" w czasie pieczenia.

Porady

Panettone mozna przechowywac w foliowym woreczku ( takie przezroczyste, jak do prezentòw, np.). Trzyma sie przez ok. 1-1,5 miesiaca.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wloskie tradycje - panettone (szybsza wersja)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?