- TM 31
Składniki
Biszkopt
- 60 g, mąki pszennej
- 25 g, mąki ziemniaczanej
- 3 jajka, (oddzielamy białka od żółtek)
- 80 g, cukru kryształu
Mleczko waniliowe
- 300 ml. śmietany kremówki 30%
- 3,5 łyżeczki żelatyny, (rozpuszczone w 1/4 szklanki wody)
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 2 laski wanilii, (delikatnie wyjmujemy zawartość lasek wanilii)
Polewa czekoladowa
- 100 g, gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
Czekolada gorzka do dekoracji
- 50 g gorzkiej czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C
(Niewielką) blachę ok 15x20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
Odważamy obie mąki. Odkładamy na bok.
Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 3 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.
Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawiamy aby wystygł i zabieramy się za robienie mleczka waniliowego.W naczyniu miksującym umieść motylek.
Wrzucamy składniki: śmietankę 30%, serek mascarpone, wanilia (lub cukier wanilinowy).
Przy pomocy motylka łączymy składniki.
(temp. 90 stopni, obroty 3-4, czas ok. 4 min.)
Nie wyłączając dodajemy trzy łyżki cukru pudru i już bez podgrzewania mieszamy (następne 2 minuty. , obroty 3-4).
W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody.Na koniec łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą waniliową. Mieszamy (obroty 3-4 czas ok. 1 min.)
Przelewamy do naczynia i schładzamy.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z mlekiem i masłem. Schładzamy. Posłuży nam do polania wierzchniej cześci ciasta.
Nie wyjmujemy biszkoptu z formy. Na niego wylewamy mleczko waniliowe. Okrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia (czas ok. 2 godziny). Dalej lekko podgrzewamy polewę czekoladową i delikatnie wylewamy na ciasto. Ponownie umieszczamy w lodówce do schłodzenia. (15 min).
Wyjmujemy ciasto z lodówki dekorujemy otartą czekoladą, kroimi w niewielkie kawałki i podajemy ...Delikatny waniliowy smak (zbliżony do ptasiego mleczka) na biszkopcie z lekką nutą czekolady sprawdzi się dokonale jako mały deserek do mocnej kawy!
Smacznego!
Biszkopt
Mleczko waniliowe
Polewa czkoladowa
Składamy ciasto.
Porady
Dekorujemy, otartą czekoladą gorzką.
Jeżeli ktoś lubi ptasie mleczko a nie przepada za biszkoptem, to można biszkopt przeciąć na połowę (tak jak do tortu) i wykorzystać tylko jego połowę. Natomiast podwoić porcję z pozycji "mleczko waniliowe" - wtedy wyjdzie więcej kremu waniliowego a mniej ciasta.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Znika w tempie błyskawicznym, przepyszne.
Dobre
PYCHOTKA!!! Robiłam już 2 razy a rodzince ciągle mało .
Dzięki SAM za szybką reakcję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Można nasączyć. Można też zrobić bardzo niski albo więcej kremowej warstwy.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
SAM, czy ten biszkopt nasiąknie trochę tym mleczkiem czy jest suchy? Czy można go trochę nasączyć, jak do tortu?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Zdecydowanie nie trzeba proszku do pieczenia.Proszek do pieczenia lub soda, zasadniczo znajdują zastosowanie tylko w przypadku ciast ciężkich, gdzie potrzebna jest dodatkowa siła wynosząca ciasto ku górze.
Stosowanie go do klasycznych biszkoptów nie jest błędem, ale niestety pociąga za sobą fatalny wpływ na późniejszy smak ciasta. Nie wszyscy to lubią.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Zaczynam robić to ciasto i własnie się zastanawiam czy nie trzeba do biszkoptu dodać proszku do pieczenia?
Ciasto zrobiłam na święta , ale z podwójnej porcji pychota dziękuje SAM za przepis
wygląda pysznie i napewno tak smakuje Przepis do wypróbowania