thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Biszkopt

  • 60 g, mąki pszennej
  • 25 g, mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka, (oddzielamy białka od żółtek)
  • 80 g, cukru kryształu

Mleczko waniliowe

  • 300 ml. śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżeczki żelatyny, (rozpuszczone w 1/4 szklanki wody)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 laski wanilii, (delikatnie wyjmujemy zawartość lasek wanilii)

Polewa czekoladowa

  • 100 g, gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła

Czekolada gorzka do dekoracji

  • 50 g gorzkiej czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C

    (Niewielką) blachę ok 15x20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).

     Odważamy obie mąki. Odkładamy na bok.

    Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 3 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3,  dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.

    Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).

    Biszkopt pozostawiamy aby wystygł i zabieramy się za robienie mleczka waniliowego.

  2. Mleczko waniliowe
  3. W naczyniu miksującym umieść motylek.
    Wrzucamy składniki: śmietankę 30%, serek mascarpone, wanilia (lub cukier wanilinowy).
    Przy pomocy motylka łączymy składniki.
    (temp. 90 stopni, obroty 3-4, czas ok. 4 min.)
    Nie wyłączając dodajemy trzy łyżki cukru pudru i już bez podgrzewania mieszamy (następne 2 minuty. , obroty 3-4).

    W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody.

    Na koniec łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą waniliową. Mieszamy (obroty 3-4 czas ok. 1 min.)
    Przelewamy do naczynia i schładzamy.

  4. Polewa czkoladowa
  5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z mlekiem i masłem. Schładzamy. Posłuży nam do polania wierzchniej cześci ciasta.

  6. Składamy ciasto.
  7. Nie wyjmujemy biszkoptu z formy. Na niego wylewamy mleczko waniliowe. Okrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia (czas ok. 2 godziny). Dalej lekko podgrzewamy polewę czekoladową i delikatnie wylewamy na ciasto. Ponownie umieszczamy w lodówce do schłodzenia. (15 min).
    Wyjmujemy ciasto z lodówki dekorujemy otartą czekoladą, kroimi w niewielkie kawałki i podajemy ...

    Delikatny waniliowy smak (zbliżony do ptasiego mleczka) na biszkopcie z lekką nutą czekolady sprawdzi się dokonale jako mały deserek do mocnej kawy!

    Smacznego!

Porady

Dekorujemy, otartą czekoladą gorzką.

Jeżeli ktoś lubi ptasie mleczko tmrc_emoticons.) a nie przepada za biszkoptem, to można biszkopt przeciąć na połowę (tak jak do tortu) i wykorzystać tylko jego połowę. Natomiast podwoić porcję z pozycji "mleczko waniliowe" - wtedy wyjdzie więcej kremu waniliowego a mniej ciasta.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Waniliowe mleczko na biszkopcie z nutą czekolady

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: