- TM 31
Składniki
ciastoII
- 50 gramów mąki
- 70 gramów cukru
- 4 jajka
- 2 płaskich łyżek kakao
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
Ciasto III
- 5 białek
- 150 gramów cukru
- 200 gramów orzechów
- 1 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto IV
- 200 gramów wiórków kokosowych
- 150 gramów cukru
- 5 białek
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
krem
- 3 kostki masła
- 1 galaretka WIŚNIOWA
- 1 puszkabrzoskwiń
- 1 puszka ananasów
- 15 łyżek cukru
- 10 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki
- 2 cukry waniliowe
- 1 litra mleka
- 1 mały słoik drylowanych wiśni w syropie
Ciasto I
- 100 gramów cukru
- 80 gramów mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
ciasto 1:
Ubić pianę z białek przy pomocy motylka 3 min,poz 3 dalej ubijać dodając cukier,po jednym żółtku na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia,wyłożyć na blachę,piec 25 min temp 180 stopni
Ciasto 2:
Postępować jak w przepisie na ciasto1 tylko dodać kakao
Ciasto 3:
Orzechy zmielić 5 sek poz 5.Umyć naczynie miksujące i wytrzeć do sucha. Ubić pianę z białek z motylkiem poz 3 ,3 min,dodać stopniowo cukier,gdy jest dobrze ubite dodać orzechy zmieszane z mąką i proszkiem do pieczenia ,lekko wymieszać,wyłożyć nablachę i piec 30 min,temp 170stopni
Ciasto 4:
Ubić białka z motylkiem dalej ubijać dodając cukier,potem delikatnie wymieszać zresztą składników ,wyłożyć na blachę i piec 20 min,temp 180 stopni.
Krem:
Galaretkę rozpuścić w1/2 szkl gorącejwody wystudzić.Ananasy i brzoskwinie z puszki pokroić w drobną kostkę,od wiśni odlać syrop.1/2 litra mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym.W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka,do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń.utrzeć masło poz 3 czas 2 min ,dalej ucierać dodając przestudzony budyń pomagając sobie kopystką ponieważ jest dużo masy,odłożyć trochę masy do dekoracji.Masę podzielić na 3 części,do jednej części dać tężejącą galaretkę i wymieszać na poz 2
Przełożenie:
ciasto 1- połowa pierwszej części masy,pokrojone brzoskwinie i reszta 1 masy-ciasto orzechowe-połowa masy z galaretkąna to wiśnie i reszta masy-ciasto kokosowe-połowa trzeciej części masy,na nią ananasy i resztamasy-ciasto kakaowe .Udekorować odłożoną masą i owocami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Na początku wydaje się bardzo trudne, ale wcale tak nie jest. Fakt - wymaga trochę czasu, ale efekt....powala na kolana...
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Witaj, rozmiar blachy na którym pierkę to 24cm x 40 cm. Oczywiście, że jest to tort konkursowy
Tort dość pracochłonny, ale z pewnością będzie pyszny. Nie wiem tylko na jakich blachach to pieczesz? Czy na tortownicy? Czy to jest tort konkursowy? Na zdjęciu jest liczba 60.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19">
Are you sure to delete this comment ?