- TM 31
Składniki
Biszkopt
- 400 g orzechow wloskich, luskanych
- 130 g cukru
- 10 jajek
- 1 szczypta soli
Masa
- 8 płaskich łyżek kawy rozpuszczalnej, o lagodnym smaku(np. Jacobs Gold)
- 100 g gorącej wody, do zaparzenia kawy
- 130 g cukru
- 200 g Masla, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawalki
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. W osobnym naczyniu zalac kawe wrzaca woda, wymieszac. Odstawic do przestudzenia.
2. Do naczynia miksujacego wlozyc cukier, rozdrobnic 15 s/obr. 10.
3. Zalozyc motylek. Dodac maslo, wymieszac ok 2 min 30 s/obr. 4.
4. Dodac jajko, wymieszac 20s/obr.4, przez otwor w pokrywie dodawac stopniowo 5-6 lyzek wystudzonej kawy, aby masa nabrala kawowego smaku i koloru.
5. Wystudzony biszkopt przekroic na 2 czesci, obie nasaczyc pozostalym naparem z kawy. Pierwszy placek posmarowac 3/4 masy, przykryc drugim plackiem. Pozostala mase posmarowac wierzch i boki ciasta, a nastepnie posypac pozostalymi zmielonymi orzechami. Ciasto udekorowac polowkami orzechow.
1. Do naczynia miksujacego wlozyc 320g orzechow, rozdrobnic 15s/obr.8. Przelozyc do innego naczynia. Dokladnie umyc i osuszyc naczynie miksujace.
2. Zalozyc motylek. Na pokrywie naczynia miksujacego ustawic kubek, odmierzyc do niego cukier, odstawic. Do naczynia miksujacego wlac bialka, dodac szczypte soli i szczypte cukru, ubijac ok. 3 min - 3 min 30 s/obr.4, stopniowo dodajac odmierzony cukier prze otwor w pokrywie.
3. Dodac zoltka, ubic 40 s/obr. 4.
4. Na pokrywie naczynia miksujacego ustawic miske, odmierzyc do niej 250g zmielonych orzechow, odstawic. Ustawic 1 min/obr.4 i przez otwor w pokrywie dodawac odmierzone orzechy.
5. Rozgrzac piekarnik do temp 170C. Okragla tortownice posmarowac maslem i posypac bulka tarta.
6. Przelozyc ciasto do tortownicy, piec 35min.
Masa
Biszkopt
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Fantastyczny tort bezglutenowy. Zmodyfikowałam masę dodając do niej 1/2 budyniu śmietankowego na mleku kokosowym. Wyszło super.
Masa wyszła idealna
MAM PYTANKO - JAKI ROZMIAR TORTOWNICY ??? PRZEGLĄDAM PRZEPISY I NIE WIEM CZY TAKIE TU SĄ ZASADY ŻE NIE PODAJE SIĘ ROZMIARU TORTOWNIC i BLACH DO PIECZENIA , CHYBA ŻE NIE WIDZĘ ....
Świetny torcik. Ja robie z masą chałwowa
pyszny torcik
Are you sure to delete this comment ?