thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 20min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Biszkopt

  • 400 g orzechow wloskich, luskanych
  • 130 g cukru
  • 10 jajek
  • 1 szczypta soli

Masa

  • 8 płaskich łyżek kawy rozpuszczalnej, o lagodnym smaku(np. Jacobs Gold)
  • 100 g gorącej wody, do zaparzenia kawy
  • 130 g cukru
  • 200 g Masla, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawalki
  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa
  1. 1. W osobnym naczyniu zalac kawe wrzaca woda, wymieszac. Odstawic do przestudzenia.

    2. Do naczynia miksujacego wlozyc cukier, rozdrobnic 15 s/obr. 10.

    3Zalozyc motylek. Dodac maslo, wymieszac ok 2 min 30 s/obr. 4.

    4. Dodac jajko, wymieszac 20s/obr.4, przez otwor w pokrywie dodawac stopniowo 5-6 lyzek wystudzonej kawy, aby masa nabrala kawowego smaku i koloru.

    5. Wystudzony biszkopt przekroic na 2 czesci, obie nasaczyc pozostalym naparem z kawy. Pierwszy placek posmarowac 3/4 masy, przykryc drugim plackiem. Pozostala mase posmarowac wierzch i boki ciasta, a nastepnie posypac pozostalymi zmielonymi orzechami. Ciasto udekorowac polowkami orzechow.

  2. Biszkopt
  3. 1. Do naczynia miksujacego wlozyc 320g orzechow, rozdrobnic       15s/obr.8. Przelozyc do innego naczynia. Dokladnie umyc i osuszyc naczynie miksujace.

    2. Zalozyc motylek. Na pokrywie naczynia miksujacego ustawic kubek, odmierzyc do niego cukier, odstawic. Do naczynia miksujacego wlac bialka, dodac szczypte soli i szczypte cukru, ubijac ok. 3 min - 3 min 30 s/obr.4, stopniowo dodajac odmierzony cukier prze otwor w pokrywie.

    3. Dodac zoltka, ubic 40 s/obr. 4.

    4. Na pokrywie naczynia miksujacego ustawic miske, odmierzyc do niej 250g zmielonych orzechow, odstawic. Ustawic 1 min/obr.4 i przez otwor w pokrywie dodawac odmierzone orzechy.

    5. Rozgrzac piekarnik do temp 170C. Okragla tortownice posmarowac maslem i posypac bulka tarta.

    6. Przelozyc ciasto do tortownicy, piec 35min.

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort orzechowy cioci Eli

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?