thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 24/11/13
zmieniono dnia: 24/11/13

Składniki

Poncz do biszkoptu

  • 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 g wody - wystudzonej (ok. 2 szklanki)

Krem

  • 2 łyżeczki kakao
  • 200 g margaryny "Kasi"
  • 3 łyżki spirytusu
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka

Karmel

  • 50 g masła
  • 200 g śmietany tortowa 36%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatki

  • 200 g śliwki suszonej
  • Opcjonalni orzechy włoskie / rodzynki

Biszkopt

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru
  • 250 g mąki tortowej
  • 6 jajek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    1)Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni

    2)Założyć motylek. Do naczynia miskującgo wlać białka ze szczyptą soli ubijać 3min/ obr. 3

    3)Dodać cukier, ubiajć 2min/obr.2

    4)Przez otwór dodać żółtka wymieszać 2min/obr. 2

    5)Zdjac motylek, dodać make zmieszaną z proszkiem do pieczenia wymieszac za pomoca kopystki 2min./obr.2

    6)Ciasto wyłożyć na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Piec ok. 30 min. Po wystudzeniu biszkopt przeciac na 2 placki

     

  2. Krem

    1)Założyć motylek, do naczynia miskującego wbić jajka dodać cukier ubiajć 7min/ 60 stopni/ obr. 3

    2)Przelać do miseczki, dobrze schłodzić.

    3)Zdjąć motylek, do naczynia wrzucić masło i margaryne pokrojone na kawałki, utrzeć 2 min./obr.3

    4)Założyć motylek, przez otwór dodawać powoli wystudzone jajka, ucierając 2min./obr.3

    5)Dodać 2 łyżeczki kakaowymieszać 30 sek./obr.3

    6)Na koniec bardzo powoli dodać spirytus mieszająć 30 sek./obr.3

    7)Wyjąć krem do miseczki

  3. Karmel

    1)Do naczynia miskującego włożyć wszystkie składniki na karmel, gotować 20min./100 stopni/ obr.1.

    2)Wystudzić i dodać 2 łyżki spirytusu, wymieszać.

    Poncz

    Wszystkie składniki na poncz wymieszać.

    WYKONANIE:

    Jeden krążek biszkoptu nasączyć połową ponczu. Posmarować połową kremu. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu , nasączyć pozostałym ponczem, posmarować drugą częścią kremu. Na krem ułożyć śliwki, orzechy, rodzynki. Tort polać wystudzonym karmelem. Przystroić według wlasnego pomysłu. Ja użyłam wiórków czekalodowych, płatków migdałowych oraz posypki.

        

                                                                                     Smacznego! tmrc_emoticons.)

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort "Pijak"

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 23, 2018 at 22:33

    Wszystko fajnie, tylko o co chodzi z tymi obrotami? W tm31 takich obrotów nie ma...

  • listopada 27, 2013 at 19:23
    5.0

    Przepyszny tort, dość prosty w przygotowaniu i bardzo ładnie wygląda  tmrc_emoticons.) Polecam !!!

  • listopada 26, 2013 at 20:36
    5.0

    Torcik rewelacja.

  • listopada 26, 2013 at 19:45
    5.0

    Dziś zrobiłam ten tort i byłam w siódmym niebie gdy go skosztowałam, naprawdę obłędny smak !!! Czekam na więcej przepisów Alu670 !   Cooking 7 

  • listopada 26, 2013 at 18:21
    5.0

    Ale pychota...... tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

  • listopada 25, 2013 at 23:05

    Smak niepowtarzalny, uczta dla podniebienia, brawo! Jeszcze nie smakowałam tak pysznego ciasta! Gratuluję!Przepis wyjątkowy!  Cooking 2

  • listopada 25, 2013 at 23:00

    Bardzo smaczne ciasto! Polecam wszystkim! W termomixie zrobicie raz dwatmrc_emoticons.) a smak niepowtarzalny! tmrc_emoticons.)Polecam!

  • listopada 25, 2013 at 16:45
    5.0

    WOOOOOOOOW !!! Dzisiaj upiekłam dla mojego meza na urodziny, smak niesamowity. tmrc_emoticons.)

    Przygotowanie całeg torciku bardzo przyjemne i nie trudne a za to smak warty każdych pieniedzy.

    Ala670 musisz dodawac wiecej przepisow, ten akurat powienien znalezc sie w ktorejś ksiazce kucharskiej do Thermomixa. tmrc_emoticons.)

                                                                                                                                                                      Pozdrawiam i POLECAM.

    I OCZYWISCIE DZIEKUJE ZA TEN CUDOWYNY I SMAKOWITY PRZEPIS.

  • listopada 25, 2013 at 16:34
    5.0

    Torcik przepyszny i pieknie wyglada. Smak niepowtarzalny. Kajmak ze ślwką połączenie NIEBIAŃSKIE. !!

    Każdemu polecam kto chce sobie zrobic raj dla duszy i chce oderwać sie od zycia . Naprawde PYYYYYCHA !!!! Cooking 7

  • listopada 24, 2013 at 22:55
    5.0

    Wspaniały wypiek ! Coś niesamowitego!! obraz nie jest w stanie oddać genialności smaku !