Składniki
Poncz do biszkoptu
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżki cukru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 400 g wody - wystudzonej (ok. 2 szklanki)
Krem
- 2 łyżeczki kakao
- 200 g margaryny "Kasi"
- 3 łyżki spirytusu
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
Karmel
- 50 g masła
- 200 g śmietany tortowa 36%
- 100 g cukru
- 2 łyżki spirytusu
Dodatki
- 200 g śliwki suszonej
- Opcjonalni orzechy włoskie / rodzynki
Biszkopt
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukru
- 250 g mąki tortowej
- 6 jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt
1)Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni
2)Założyć motylek. Do naczynia miskującgo wlać białka ze szczyptą soli ubijać 3min/ obr. 3
3)Dodać cukier, ubiajć 2min/obr.2
4)Przez otwór dodać żółtka wymieszać 2min/obr. 2
5)Zdjac motylek, dodać make zmieszaną z proszkiem do pieczenia wymieszac za pomoca kopystki 2min./obr.2
6)Ciasto wyłożyć na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Piec ok. 30 min. Po wystudzeniu biszkopt przeciac na 2 placki
Krem
1)Założyć motylek, do naczynia miskującego wbić jajka dodać cukier ubiajć 7min/ 60 stopni/ obr. 3
2)Przelać do miseczki, dobrze schłodzić.
3)Zdjąć motylek, do naczynia wrzucić masło i margaryne pokrojone na kawałki, utrzeć 2 min./obr.3
4)Założyć motylek, przez otwór dodawać powoli wystudzone jajka, ucierając 2min./obr.3
5)Dodać 2 łyżeczki kakaowymieszać 30 sek./obr.3
6)Na koniec bardzo powoli dodać spirytus mieszająć 30 sek./obr.3
7)Wyjąć krem do miseczki
Karmel
1)Do naczynia miskującego włożyć wszystkie składniki na karmel, gotować 20min./100 stopni/ obr.1.
2)Wystudzić i dodać 2 łyżki spirytusu, wymieszać.
Poncz
Wszystkie składniki na poncz wymieszać.
WYKONANIE:
Jeden krążek biszkoptu nasączyć połową ponczu. Posmarować połową kremu. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu , nasączyć pozostałym ponczem, posmarować drugą częścią kremu. Na krem ułożyć śliwki, orzechy, rodzynki. Tort polać wystudzonym karmelem. Przystroić według wlasnego pomysłu. Ja użyłam wiórków czekalodowych, płatków migdałowych oraz posypki.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wszystko fajnie, tylko o co chodzi z tymi obrotami? W tm31 takich obrotów nie ma...
Przepyszny tort, dość prosty w przygotowaniu i bardzo ładnie wygląda Polecam !!!
Torcik rewelacja.
Dziś zrobiłam ten tort i byłam w siódmym niebie gdy go skosztowałam, naprawdę obłędny smak !!! Czekam na więcej przepisów Alu670 !
Ale pychota......
Smak niepowtarzalny, uczta dla podniebienia, brawo! Jeszcze nie smakowałam tak pysznego ciasta! Gratuluję!Przepis wyjątkowy!
Bardzo smaczne ciasto! Polecam wszystkim! W termomixie zrobicie raz dwa a smak niepowtarzalny! Polecam!
WOOOOOOOOW !!! Dzisiaj upiekłam dla mojego meza na urodziny, smak niesamowity.
Przygotowanie całeg torciku bardzo przyjemne i nie trudne a za to smak warty każdych pieniedzy.
Ala670 musisz dodawac wiecej przepisow, ten akurat powienien znalezc sie w ktorejś ksiazce kucharskiej do Thermomixa.
Pozdrawiam i POLECAM.
I OCZYWISCIE DZIEKUJE ZA TEN CUDOWYNY I SMAKOWITY PRZEPIS.
Torcik przepyszny i pieknie wyglada. Smak niepowtarzalny. Kajmak ze ślwką połączenie NIEBIAŃSKIE. !!
Każdemu polecam kto chce sobie zrobic raj dla duszy i chce oderwać sie od zycia . Naprawde PYYYYYCHA !!!!
Wspaniały wypiek ! Coś niesamowitego!! obraz nie jest w stanie oddać genialności smaku !
Are you sure to delete this comment ?