thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Wierzch ciasta

  • 350 g śmietany 12% gęstej kwaśnej
  • 5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego

Mus malinowy

  • 300 g malin
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie mleka skondensowanego słodzonego

Spód Ciasta

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • szcypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód ciasta :Wszystkie składniki podane w kolejności umieścić w naczyniu wyrobić 40s/obrt 5. Wyrobione ciasto przełożyć do miseczki . Schłodzić około godziny . Schłodzone ciasto należy rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej formy . Ponownie wstawić do lodówki na 15 -20 minut . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp190 stopni . Przed pieczeniem podziurkować spód widelcem . Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie obciążenie np. fasolę . Zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia . .Pieczemy ciasto przez 15 minut z obciążeniem . Na kolejne 15 minut zdejmujemy obciążenie tak aby wierzch lekko nabrał złotego koloru . Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni . Mus Malinowy Do naczynia włożyć maliny i zmiksować je 10s/ 5 obroty . Maliny muszą mieć dosyć gładką konsystencję . Następnie wkładamy jajka i 250g mleka skondensowanego . Przy użyciu motylka łączymy składniki 10s/4obrt .Masę wylewamy na upieczony spód ciasta i wstawiamy do piekarnika na 15 minut . Po tym czasie masa zesztywnieje . Wierzch ciasta Wyjąć formę z piekarnika . Zmniejszyć temperaturę na 120 stopni . Do naczynia wlać śmietanę i 4-5 łyżek mleka skondensowanego . Połączyć 4s/ 4obrty . Masę wylać na mus malinowy i wstawić ponownie do piekarnika na na 15 minut . Po tym czasie wyjąć tartę . Można ją schłodzić i podawać na zimno , ale zawsze z owocami . Można posypać też cukrem pudrem .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta z musem malinowym

Wydrukuj:

Komentarze