![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ckx8wupn-fafcb-490215-cfcd2-7k6ugdgl/b8e80f3a-3b38-4034-bdf5-097ca585bab2/main/tarta-krem-i-amaretti.jpg)
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 1 cytryna, skòrka
- 80 gramów cukru
- 300 gramów mąki
- 1 jajko kurze + 1 zòltko
- 130 gramów margaryny lub masła
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia ( niekoniecznie)
Krem
- 1 cytryna, skòrka
- 100 gramów cukru
- 500 gramów mleka
- 2 jajka kurze
- 40 gramów maizeny/skrobi kukurydzianej
- 65 gramów ciasteczek amaretti
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto: do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke i cukier: 10sek / obr 8. Dodac pozostale skladniki: 20sek / obr 5. Zawinac w folie, wlozyc do lodòwki na przynajmniej 15min.
Krem: do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke i cukier: 20sek / obr 7. Dodac pozostale skladniki, pròcz ciastek: 7min / 90° / obr 4. Ciastka rozdrobnic rekoma.
Na tortownice wylozyc ciasto, wlozyc krem, posypac pokruszonymi ciastkami. Piec w goracym piekarniku: 180° / ok 30-45 min. Wystudzic przed krojeniem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczna tarta. Lubię Twoje przepisy!![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Użyłam mąki ziemniaczanej zamiast skrobi kukurydzianej, której nie miałam.
Oto jak tarta wyszła:
[[wysiwyg_imageupload:2192:]]
Bardzo lubie tarty z roznymi dodatkami
Twoja napewno wyprobuje
wyglada smakowicie
a Ty kochana oszczedzaj paluszka niech wyzdrowieje. Pozdrawiam cieplutko ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Wypròbuj Grazynko i daj znac
Mam nadzieje, ze posmakuje
Buziaczki
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
W sklepie ze zdrową żywnością kupiłam skrobię kukurydzianą, resztę skladników mam i wypróbuję przepis
Vercia dzieki za przepis
Pełny szacunek dla Ciebie.
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Dzieki Elu
I ja uzywam gdzie sie da skòrki, pachnie tak wspaniale. Mielona z cukrem, ulatwia prace, bo naczynie sie mniej brudzi ( choc gdy miele sam cukier, pod przykrywke podkladam recznik papierowy) i sama skòrka czasem kaprysi przy mieleniu, a z cukrem idzie wspaniale
Jesli chodzi zas o samo ciasto, to nic juz nie bylo w domu slodkiego, wiec musialam cos zrobic. Zwykla ta tarta, bo zachcialo nam sie czegos prostego. A rece biedne, fakt
Ale owinelam palec, usztywnilam go, bo przy zginaniu boli i peka jeszcze bardziej, zalozylam rekawiczki jednorazòwki i do roboty. No i jest Termos, inaczej, samymi rekoma, nic bym nie zdzialala, fakt
Zycze smacznego
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
I jeszcze jedno
Pomysł na miksowanie skórki z cukrem jest super, dzięki za tą cenną wskazówkę. Przy deserach, ciastach ale też jako dodatek do kawy smakowej
Zrobiłam taką ostatnio w expresie a koleżanki nie mogły się nadziwić jaka pyszna
Jeszcze raz dzięki!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wygląda smakowicie, wypróbuję w sobotę
Ale Ciebie Verciu rączki swędzą, nic im odpocząć nie pozwalasz, nawet jak wszystko puchnie i boli
Z jednej strony Cię podziwiam a z drugiej myślę, czy sobie nie szkodzisz?...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?