- TM 31
Składniki
ciasto
- 1 szczypta soli
- 500-600 g mrożonych owoców
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g mąki ziemniaczanej, +dodatkowe 2-3 łyżki
- 200 g mąki pszennej
- 200 g świeżego miękkiego masła, pokrojone na kawałki
- 160 g cukru
- 4 duże jaja
kruszonka
- 40 g cukru pudru zrobionego w Thermomix
- 150 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zrób cukier puder :100g cukru do dzbanka pod miarkę włóż złożony ręcznik papierowy i 1min/10obrotów .Gotowe
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść szybko w miseczce
Włącz piekarnik 180*C termoobieg.
Włóż do dzbanka w podanej kolejności składniki i utrzyj 1min/4
Przełóż do formy (u mnie tortownica 28 cm średnicy)
Mrożone owoce BEZ ROZMRAŻANIA obtocz w dodatkowej porcji mąki ziemniaczanej i ułóż na wierzchu ciasta
Lekko dociśnij
Posyp zrobioną wcześniej kruszonką (rozetrzyj w dłoniach)
Wstaw do piekarnika na środkową szynę i piec w tem 180*C termoobieg 60min i 5 min ostatnie górna grzałka .
Jak zapomnisz nic się nie stanie ,kruszonka będzie mniej przypieczona.
Zawsze ciasto sprawdź patyczkiem musi być suchy .Czas pieczenia jest orientacyjny i trzeba dostosować do swojej kuchni
Kruszonka
ciasto
Porady
Pamiętaj pierwszy krok to zrobienie kruszonki
Zagniatam ręcznie kruszonkę bo zależy mi na nierównej posypce
Do tego ciasta nadają się wszystkie owoce .Warunek nie rozmrażamy
Jeżeli mamy świeże czas pieczenia to 45min
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto obłęd zdjęcie kiepsko przedstawia prawdziwe. Niestety nie zdąrzyłam zrobić zdjęcia bo ciasto znikło ale nastęonym razem wrzuce
Wdrażam się w gotowanie.
Lubie karmić ludzi
Tak to w tym problem ja też ostatnio robiłam, nowe ciasto i poszło do śmieci bo wlałam je do małej zamiast dużej formy .Zachęcam do spróbowania jeszcze raz
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziekuje Haniu za odpowiedz.
Ciasto wyszlo przepyszne ale chyba wiem gdzie jest problem.
Uzylam mniejszej formy niz 28cm przez co ciasto bylo przeladowane owocami.
Nauczka dla mnie jest taka, ze albo uzyje wiekszej formy do tej samej ilosci owocow, lub zmniejsze ilosc owocow na formie, ktorej uzylam wczoraj.
Z pewnoscia sprobuje jeszcze raz
Jest mi przykro ja robiłam z dużymi owocami i za każdym razem wyszło
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Hej dziewczyny
Wlasnie upieklam ciasto. Uzylam 530 g mrozonych owocow (maliny, jezyny) i pieklam w 180 stopniach, na termoobiegu. Niestety, mimo ze pieklam ok 1,5 godziny, wyszedl zakalec. Musialam kilka razy przedluzac.
Co moglo pojsc nie tak? Zrobilam wszystko dokladnie jak w przepisie powyzej.
Pozdrawiam
Dziewczyny na majówkę zrobiłam ciasto ze śliwkami a zamiast kruszonki dałam cynamon z cukrem .No efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Grażynko ja też się bałam ale to ciasto piekłam już 4 razy i znika w tempie błyskawicznym .Robiłam z truskawką , wiśnią i ze śliwkami
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Nie piekłam jeszcze ciasta z mrożonymi owocami Przepis wypróbuję, bo ślinka leci Haniu dziękuję za podpowiedż "ręcznik papierowy pod miarką ".Swietny pomysl przy mieleniu cukru i zboża Pozdrawiam
Przepraszam ale przepis na wykonanie kruszonki powinien być pierwszy .I tak pisałam ,a po zatwierdzeniu go nie było ,dlatego jest jako drugi krok
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.