- TM 31
Składniki
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1 szkl kaszy manny
- 1/2 szkl bułki tartej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g margaryny
- 1,5 kg jabłek obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" wkładamy cukier, mąkę, kaszę manny, bułkę tartą oraz cynamon 5 s. obr. 2
Przekładamy do miski.
Do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" wkładamy obrane i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka s. 15 obr. 5 tworząc suchą mieszankę.
Naczynie żaroodporne smaujemy marganyną lub masłem opruszamy bułką tartą i na przemian wsypujemy jabłka na wierzch suchą mieszankę, następnie jabłka i ponownie mieszankę, jabłka i suchą mieszankę (powinny wyjść conajmniej 3 warstwy). Na wierzch kładziemy pokrojone w cienki plastry margarynę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec ok. 1 godz.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Szybki i pyszny
Zgadzam się z Grażyną Kamińską. Bułką tartą opruszam naczynie, wysmarowane uprzednio masłem... ale w wersji minimalistycznej można też układać warstwy mieszanki bez przygotowanego wcześniej naczynia.
Warstwy układam naprzemiennie, pierwsza i ostatnia to zawsze mieszanka. To szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam kulinarnie.
super przepis szybki a ciasto super
Anusiu znam ten przepis i rzeczywiście szybko się robi, nie gniewaj się, ale bułke tartą wysypujemy do naczynia wysmarowanego masłem a nie do 'mieszanki" cynamon dodajesz do jabłek Mieszankę dzielisz na 3 szklanki (bo tyle wychodzi z przepisu) Pierwsza i ostatnia warstwa to jest mieszanka reszta w/g Twego przepisu. Ciasto jest pyszne polecam można jeść na gorąco i na zimno Pozdrawiam
Witam,
zgodzę się ze wszystkimi że ciasto jest wspomnieniem z lat dzieciństwa jest bardzo szybkie i proste w robieniu.
Ja zawsze dodaje bułkę tartą do mieszanki, bo wchłania więcej soku z jabłek ale jak ktoś woli można zrobić wariant bez dodawania jej do mieszanki.
Dla lubiących bobmy kaloryczne polecam na ciepły kawałek dodać łyżeczkę lodów.
Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Witam,
zgodzę się ze wszystkimi że ciasto jest wspomnieniem z lat dzieciństwa jest bardzo szybkie i proste w robieniu.
Ja zawsze dodaje bułkę tartą do mieszanki, bo wchłania więcej soku z jabłek ale jak ktoś woli można zrobić wariant bez dodawania jej do mieszanki.
Dla lubiących bobmy kaloryczne polecam na ciepły kawałek dodać łyżeczkę lodów.
Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Nie zabieram glosu, bo nie znam przepisu . Chetnie jednak wypròbuje
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dla mnie to też przypomnienie smaku z dzieciństwa Moja Babcia często go robiła.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Też nam ten przepis, dawno dawno temu zawsze robiła go moja babcia, praktycznie w każdą niedzielę. Ja osobiście jeszcze go nie robiłam, ale zrobie go z chęcią bo jest szybkie i pyszne, tylko poczekam na Anię - jak powinien wyglądać dokładnie przepisik
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Tak, Aniu, Grażynka ma rację. Ja też znam ten przepis. Jest rzeczywiście bardzo łatwy , a efekt bardzo smaczny. W dawnych, ciężkich czasach piekła go moja małoletnia wówczas córcia. Popraw ten przepis w/g wskazówek podanych przez Grażynkę. Myślę , że wiesz jak to zrobić?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?