![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/jvh2kqqw-72b06-138467-cfcd2-cas7duff/3ddeea60-7f4a-4ee9-8c2b-0df1af35a364/main/ryz-ala-belriso.jpg)
Składniki
- 1000 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g ryżu
- 330 g smietanki 30% lub 36%
- 3 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 kostki masła
- 3 obrane, wydrążone z gniazd nasiennych jabłka, pokrojone w talarki lub małą kosteczkę
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia misującego
"Blokada naczynia miksującego" wlać 1000g wody i sól włożyć koszyczek następnie wsypać ryż i gotować 30 min /100 C/obr1.
Wyłożyć koszyczek z ryżem, wylać wodę z naczynia misującego.
Do naczynia wlewamy śmietanke, dodajemy cukier, cynamon, cukier waniliowy 1 min obr. 6.
Następnie ustawiamy 5 min/obr 1 i dodajemy przez otwór po łyżce ryżu.
Miskę żaroodporną wysmarować masłem wkładając na przemian masę ryżową i jabłka. Na wierz poukładać masło.
Piec 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam użyć ryżu arborio, do risotto. Jest bardziej okrągły,ma pękaty kształt i fajnie chłonie smaki pęczniejąc. Nie wolno go jednak płukać przed użyciem, aby ni stracił skrobi![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
zrobilam, pychotka, na niedzielne leniwe sniadanko dla calej rodziny-super!
dzieciom bardzo smakowalo![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Dla nie lubiących jabłek proponuję opcję z bakaliami![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
życzę smacznego![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Bardzo smaczny
Tyle, ze z mlekiem i rodzynkami
![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Ja bardzo często robię ryz zapiekany z jabłuszkami, ale nigdy nie przygotowywałam ryżu w TM
Anusiu dziękuję za przepis
![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Fajny przepis, taki ryż jest pyszny, moja Mama często taki robiła jak byłam małą dziewczynką i troszku starszą też
dzieki za przepis, wyprobuję ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?