thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka

Masa orzechowa

  • 300 g orzechów ziemnych nie solonych,prażonych
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Krem

  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 torebka budyniu bez cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasta
  1. Sodę rozpuścić z mlekiem.

    Do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki według kolejności  2 min obr.4.

    Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na wcześniej wysmaorowaną masłem tortownicę włożyć do piekarnika, piec 20 min temp. 180 C. Po upływie czasu wyjąć i odstawić na bok.

    Do tortownicy włożyć drugą część ciasta, ale nie wkładać do piekarnika. Nie myć naczyna.

     

  2. Masa orzechowa

    Do naczynia miksującego włożyć motylek oraz wszystkie składniki na masę według kolejności,ucierać 3 min/50 C/obr. 4.

    Masę przełożyć na drugą część surowego ciasta, włożyć do piekarnika i piec 20 min, temp.180 C

  3. KREM

    Ugotować budyń na mleku,wystudzić. Budyń przełożyć do naczynia miksującego,włożyć masło lub margarynę,cukier puder i ucierać 1,5 min obr 4.

    Na ostudzoną masę orzechową nałożyć krem i przykryć upieczoną pierwszą część ciasta.

     

    Tort najlepiej smakuje schłodzony.

     

    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort miodowo-orzechowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 3, 2020 at 20:05

    Właśnie jestem w trakcie pieczenia tmrc_emoticons.;)
    Zobaczymy co wyjdzie

  • października 14, 2013 at 22:34

    Dzisiaj zabrałam się za to ciasto,o efekcie będzie jutro, a teraz mam wątpliwości co do punktu 2.Musiałam wyjąć motylek bo masa jest za ciężka do wyrabiania motylkiem.Najpierw zmieliłam orzechy a potem dodałam  resztę składników.Część ciasta się piecze, jeszcze upiekę dziś drugą część a krem będzie jutro.Co z tego wyjdzie zobaczymy Cooking 7

    Szkloda, że tak mało komentarzy, czy nie ma chętnych na testowanbie tego przepisu? tmrc_emoticons.~

  • października 23, 2012 at 17:39
    5.0

    Fajne ciacho, pysznie wygląda tmrc_emoticons.D dodaje do przepisów do wypróbowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: