- TM 31
Składniki
Szarlotka
- 1 szarlotka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki na szarlotkę:
- 2,5 szkl maki
- niepełna szklanka cukru
- 3/4 margaryny
- 3 jajka (zóltka do ciasta, białka ubijamy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu lub śmietany
- 1.5 kg jabłek(najlepsze szare renety lub antonówki)
Wykonanie:
Jabłka szatkujemy 15 sekund/obr. 4, przekładamy do innego naczynia i posypujemy cukrem. Następnie do Thermomix dajemy margarynę i cukier, nastawiamy Thermomix na 30 sekund/obr. 7. Nastęnie dodajemy pozostałe składniki pamiętając aby dać same żółtka. Nastawiamy na wyrabianie ciasta – 3 minuty/poz Thermomix/kłos.
Między czasie ubijamy ręcznie pianę z białek. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i cienki placek i przekładamy na brytfankę. Następnie na ciasto dajemy ubita pianę z białek, oraz wyciśnięte z soku jabłka. Można posypać cynamonem. Na sam wierz nakładamy druga część rozwałkowanego ciasta.
Pieczmy ok 50 min w 180 stopniach.
//www.thermoprzepisy.pl/index.php/2012/01/szarlotka/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę ilości składników. Np. Do tej ilości margaryny daję 20 g smalcu i 3 szklanki mąki krupczatki. Zdecydowanie mniej cukru do ciasta ale 2 łyżki cukru dodaję do białek. Zawsze sam spód ciasta podpiekam 20 min. W efekcie pyszna szarlotka.
Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę ilości składników. Np. Do tej ilości margaryny daję 20 g smalcu i 3 szklanki mąki krupczatki. Zdecydowanie mniej cukru do ciasta ale 2 łyżki cukru dodaję do białek. Zawsze sam spód ciasta podpiekam 20 min. W efekcie pyszna szarlotka.
Piekę już kolejny raz. Zwiększam odrobinę ilości składników. Np. Do tej ilości margaryny daję 20 g smalcu i 3 szklanki mąki krupczatki. Zdecydowanie mniej cukru do ciasta ale 2 łyżki cukru dodaję do białek. Zawsze sam spód ciasta podpiekam 20 min. W efekcie pyszna szarlotka.
Już robiłam to ciastowg przepisu Małgorzaty, ale również skusiłam się na lekkie modyfikacjie. Ciacho wyszło pyszne, aczkolwiek troche dosztukowałam drugą keksówkę ponieważ nie wiedziałam na jakiej dużej blaszce mam piec podane w przepisie ciacho. A że się nie boje na oko robić to i tak wyszło cudowne w smaku. Dzisiaj zdecydowałam sie na drugą próbę i zakładam że 2,5 szklanka to 250 gr.
podpiekłampierwszą warstwe na blaszce i tak złapała sok z renety i miejscami jest zakalec.pianke położyłam na jabłka i zrobilam dodatkowo kruszonke.ogólnie dobre
Zrobilam dokladnie to samo. I podpieklam spod przed dodaniem jablek.
Moja ulubiona szarlotka
Jakie rozmiary blachy ?
spróbujemy
Szarlotka wyszla cudowna. Polecam
Are you sure to delete this comment ?