![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5q95lk86-98b84-594137-cfcd2-mcbqedm3/f6c8d7b8-545f-4057-b84d-bf140fcf8f7f/main/chleb-dyniowy.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5q95lk86-98b84-594137-cfcd2-mcbqedm3/53c847b9-7b95-4fab-8746-5262569c69d2/main/chleb-dyniowy.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5q95lk86-98b84-594137-cfcd2-mcbqedm3/a658bf3d-adfe-4dc1-a2ee-639577059f49/main/chleb-dyniowy.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5q95lk86-98b84-594137-cfcd2-mcbqedm3/49753674-3380-40db-8727-a93b22594f23/main/chleb-dyniowy.jpg)
- TM 31
Składniki
1 bochenek
- 450 g mąki
- 1 łyżeczki cukru
- 100 g mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 0,1 litra puree z dyni
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Drożdże, mleko, cukier i jedną łyżkę mąki te składniki umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3. Czekamy 15 minut do wyrośnięcia zaczynu a następnie umieszczamy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto – czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.
Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia a następnie ponownie wyrabiamy ciasto – czas 1 min/poz. Thermomix/Interwał. W tym czasie musimy sprawdzić czy ciasto jest dobrej konsystencji i łatwo będzie odchodziło od ręki – jeżeli nie dosypujemy trochę mąki.
Następnie wyciągamy ciasto i umieszczamy bo w brytfance. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w takiej temperaturze pieczemy 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
do ciasta koniecznie trzeba dodać około 100 g kefiru lub mleka bo wychodzi bardzo suche i niespecjalnie sie łączy. po tym zabiegu jest ok
www.smakolykidominiki.pl![Love](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/love.png)
Smacznego a teraz moje drugie odkrycie i można go piec przez cały rok - chleb orkiszowy http://www.thermoprzepisy.pl/chlebybulki/chleb-orkiszowy/
www.thermoprzepisy.pl
www.vitasklep.pl
Małgosiu chleb wyszet wyśmienity. Rzeczywiście puree z dyni zimowej było trchę za suche i dodałam ok 1 miarkę MT letniej wody ale efekt końcowy jest wspaniały , sama zobacz[[wysiwyg_imageupload:130:]]
Ania ze Szczecina
Are you sure to delete this comment ?