- TM 31
Składniki
Ciasto
- 15 gramów masła
- 5 gramów świeżych drożdży
- 85 gramów wody, o temperaturze 20ºC
- 210 gramów mąki pszennej, typ 450
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 2 płaskich łyżek cukru
- 1,5 czubate łyżeczki mleka w proszku
- 125 gramów masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie
- 13 czubate łyżeczki nutelli
- 1 jajko kurze
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
15 g masła rozpuszczamy w garnczku. Następnie do naczynia Thermomix dajemy wodę i drożdże mieszamy czas 1 min/obr.3. Później dodajemy pozostałe składniki (125 g masła zostawiamy! to posłuży jak będziemy wałkować ciasto) i wyrabiamy ciasto czas 1.5 minuty/poz. Thermomix/Interwał.
I teraz zaczyna się zabawa – dla mnie fajna
Ciasto przekładamy do naczynia przykrywamy folią i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie w wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby ciasto opadło i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie znowu uderzamy pięścią w ciasto i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto umieszczamy na stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 125 g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3.
Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane //www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE.
Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki na 60 minut. Po tym czasie dajemy ciasto na stolnicę, wałkujemy i umieszczamy druga połówkę masła i wałkujemy ciasto w taki sam sposób jak poprzednio. I znowu dajemy ciasto na 30 minut do zamrażalnika i na 60 minut do lodówki. Ciasto może tam zostać do rana (w moim przypadku tak było – rano w niedzielę zrobiłam to co poniżej i domownicy mieli pyszne śniadanie)
I docieramy do finału.
Ciasto wałkujemy na prostokąt wycinamy kwadraty, nakładamy nutelle i zwijamy rogale. Odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Rogale smakują jak są świeże i cieplutkie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Narobiłaś mi smaka na pyszne,świeże croissanty W weekend postaram się zrobić rodzinie niespodziankę i zaserwować te wspaniałości
Wypròbuje, bardzo lubie croissant Dla meza robie najczesciej z kremem, a dla mnie i còrki z marmolada jablkowa Spròbuje i Twòj przepis
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Można zrobić też same croissanty bez nadzienia lub ze swoją ulubiona konfiturą.
www.thermoprzepisy.pl
www.vitasklep.pl