Składniki
ciasto
- 250 g mąki
- 1 żółtko
- 150 g ciepłej wody
- 10 g oleju
- 1-2 szczypty soli
- 30 g masła
- cukier puder do posypania
nadzienie
- 1500 g jabłek obranych i pokrojonych w ćwiartki
- 60 g suszonych sliwek bez pestek
- 20 g wody
- 40 g cukru
- 8 g cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 la
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Donaczynia miksującego włożyć mąkę, żółtko, wodę, olej, sól i wymieszać
10s/obr. 2, następnie wyrobić 3min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Gotowe ciasto wyłożuć na stolnicę, przykryć i odstawić na 30 min, po czym cienko rozwałkować i przełożyć na ścierkę.wkładamy do naczynia miksującego
Do naczynia miksującegowłożyć połowę jabłek i rozdrabnić 4-5s/obr.4, przełożyć do innego naczynia. Drugą połowę rozdrobnić w ten sam sposób Następnie założyć motylek, włożyć całość jabłek, wlać wodę, dodać śliwki i dusić 10min/80°C/obr.2. Pod koniec dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon.
Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4 min/60°/obr1. Ciasto posmarować roztopionym masłem, wyłożyć na nie jabłka, pozostawiając ok 10 cm wolnego ciasta na jednym z brzegów. Jabłka posypać migdałami. Przy pomocy ścierki zwinąć strudel, aby ciasto bez nadzienia pozostało na ostatnie zawinięcie. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Przełożyć na blachę posypaną mąką (można zwinąć w łuk). Wstawić piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 35 min. Lekko wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?