- TM 31
Składniki
- 250 gramów cukru
- 200 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 200 gramów mąki
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 3 jajka kurze, male
- 100 gramów mleka o temp. pokojowej
- 1/2 torebki proszku do pieczenia (torebka 16g)
- 2 duze gruszki, pokrojone na plastry
- 2 minimalne szczypty soli
- cukier waniliowy
- 50 gramów orzechòw laskowych grubo zmielonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wkladamy cukier i margaryne: 20sek / obr 5. Ustawiamy na obr 4, wrzucamy przez otwòr jajka, po jednym, nastepnie wlewamy mleko, caly czas na obr 4. Miksujemy wszystko: 10sek / obr 5. Dodajemy maki, sòl, proszek: 30sek / obr 5. Na tortownice ( natluszczona i opròszona maka), wylewamy polowe ciasta. Ukladamy 1 gruszke pokrojona na plastry. Wylewamy na wierzch 2° polowe ciasta, na to 2° gruszke w plastrach, posypujemy wszystko grubo zmielonymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku: 180° / ok. 40min ( sprawdzic patyczkiem).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Prosty. Bardzo smaczny. Robiłam już trzykrotnie. Dzięki za przepis
Początek opisu przygotowania nieco haotyczny Pogubiłam się przy wbijaniu jajek i wlewaniu mleka przez otwór bo nie podano czasu Pewnie ustawiłam za długi, bo masło mi się ścięło Jeszcze się zastanawiałam skąd taka duża ilość proszku do pieczenia ? Aż pół opakowania ? Nie można dać mniej ? Ciasto póki co w piekarniku, jestem ciekawa czy wyjdzie ...
Melduję, że wyszło i było pyszne, mimo ściętego masła, mniejszej ilości proszku do pieczenia i braku mąki ziemniaczanej, którą wogóle przeoczyłam Polecam więc, choć opis moim zdaniem do poprawki
Bardzo dobre, wilgotne, polecam
Pyszniutkie ciacho!
Znakomity maślany smak, myślę, że na stałe u nas zagości. Znika w mgnieniu oka pozdrawiam
Przepis łatwy, szybki, ciasto pyszne.
Zrobiłam wszystko jak w przepisie, ale zapomniałam o dodaniu cukru wanilinowego, więc wzięłam "Cukier cynamonowy" i posypałam wierzch ciasta zamiast orzechów. Wszystkim bardzo smakowało. Wierzch był chrupiący i ciemniejszy (nie przypalony), a środek miękki, puszysty i maślany.
Piekłam o 15 minut dłużej, na ten dodatkowy czas ustawiłam tylko dolne pieczenie.
Dodaj proszę w instrukcji kiedy dodać cukier wanilinowy - jest na liście składników, ale czy trzeba go dodać razem z cukrem, czy razem z proszkiem do pieczenia?
ciasto wyszlo bardzo dobre ale 40 min w przypadku mojego piekarnika to bylo stanowczo za malo ;(
moje w piekarniku az jestem ciekawa
Buziaczki Magi
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Super pomysł na szybkie ciacho dodaje do wypróbowania pozdrawiam i przesyłam buziaki
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję