Składniki
- Ciasto:
- 100 g.cukru
- 400 g mąki pszennej
- 250 g.margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg.sera półtłustego
- 250 g.masła
- 300 g.cukru
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- olejek cytrynowy
- 1 puszka brzoskwiń
- Piana:
- 5 białek
- 200 g.cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 190* C
Ciasto:
Cukier zemleć na cukier puder czas 10s. obr.poz.9.Dodać pozostałe składniki wyrabiać 2min.obr.Interwał.Ciasto podzielić na 2 części tę mniejszą włożyć do lodówki.
Masa serowa :
Ser podzielić na 2 części zemleć każdą osobno czas.30 sek. obr.poz.5. Jedną część i połowę z drugiej wyłożyć do miski. Do pozostałej porcji w naczyniu TM dodać pozostałe składniki , wyrabiać 1 min 30 sek obr.poz.4-5 pomagać kopystką.Wyrobioną masę serową przełożyć do miski z serem i wymieszać ręcznie.
Brzoskwinie osączyć, pokroić w plastry.
Białko ubić na sztywno czas ok. 2 min. obr.poz.2 (motylek) w trakcie ubijania dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
Większą część ciasta wyłożyć na blachę następnie masę serową , brzoskwinie, pianę z białek i drugą część ciasta ( z lodówki ) rozłożyć na wierzchu .
Piec ok.1 godz. temp.190*C
SMACZNEGO .!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny, jak robiłam to miałam trochę pod górkę bo słabo się przygotowałam, miałam ser z wiaderka 1 kg był dość rzadki wiec dałam 4 jajka, nie miałam budyniu dałam 4 łyżki maki ziemniaczanej a i tak wyszedł pyszny. Polecam pokroić brzoskwinie w kostkę lepiej będzie się kroiło sernik
Pychotka nie dałem tylko olejku cytrynowego
Sernik bardzo dobry. Zamiast brzoskwiń dodałam borówki i trochę mniej cukru. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu
Pyszny! Urósł wysoki i nie opadł. Będę do niego wracała. Następnym razem spróbuję bez olejku cytrynowego bo jest zbyt wyraźny jak dla mnie. Użyłam sera Wieluń - Mój ulubiony. Palce lizac
Jest w moim top 5 ciast. Uwielbiam go
Sernik najlepszy jaki jadlam😊robie coraz częściej do puki się nie znudzi 😉
Nam niestety nie posmakował.. zbyt zbity, za suchy.. jadaliśmy o wiele lepsze serniki...
Aaa.. i zamókł mi spód od brzoskwiń. Nastepnym razem dam je na górze.
Sernik dobry, konsystencja super ale cukru zdecydowanie za dużo. Normalnie aż mnie wykręca od tej słodyczy. Byc moze dlatego, ze ostatnio nie jem słodkiego..? Na pewno powtórzę jeszcze raz ale z mniejszą ilością. Dziwne, że nikt o tym nie wspomnial.. no chyba, ze ja mam jakiś dziwny smak..
coś wspaniałego! Stosuje ten przepis chyba co miesiąc - polecam !!!
Are you sure to delete this comment ?